Meer Nederlanders wisselen van zorgverzekeraar in 2019

gesponsord bericht

1,25 miljoen Nederlanders met een zorgverzekering stappen per 1 januari over naar een andere verzekeraar. Het hoogste aantal ooit. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgwijzer.nl onder bijna 2.500 respondenten.

Het aantal mensen dat op jaarbasis wisselt van verzekeringsmaatschappij schommelt tussen de zes en zeven procent. Maar volgens Zorgwijzer wordt in 2019 een recordpercentage van 7,3 procent verwacht. Een groei van 1,1 procentpunt, ofwel 190.000 zorgverzekerden.

Oorzaak

Als oorzaak van de forse stijging, noemt Zorgwijzer de collectieve zorgverzekering. Het aanbod van dergelijke verzekeringen wordt ingeperkt bij een aantal verzekeraars.

Zo stopt Menzis in 30 gemeenten met het aanbieden van de minimapolis voor mensen met een krappe beurs. Ook Zilveren Kruis beëindigd de samenwerking in een aantal gemeenten. Daarnaast stopt het zorgcollectief van FNV-Menzis. Tienduizenden klanten met zo’n collectieve verzekering kunnen per 1 januari 2019 geen gebruik meer maken van de voordelen en kortingen. Zij zijn genoodzaakt over te stappen van zorgverzekering.

Voor wie wil besparen geldt: vergelijk je zorgverzekering, bijvoorbeeld met behulp van een vergelijkingswebsite. Zo kom je er als verzekerde snel achter of je elders minder premie betaalt voor een vergelijkbare of zelfs betere dekking.

Nog nooit overgestapt

Saillant detail is dat ruim 60 procent van de Nederlanders nog nooit is overgestapt, blijkt uit cijfers van Vektis. Volgens Zorgwijzer zijn daar meerdere redenen voor. Er is geen vertrouwen in een andere verzekeraar of men vreest een medische selectie.

Een andere belangrijke reden is dat veel Nederlanders collectief verzekerd via hun werkgever, en in de veronderstelling voordelig uit te zijn. Maar in de praktijk blijkt juist dat deze groep vaak onnodig veel premie betaald.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de waakhond die toezicht houdt op de zorggelden, wil het liefst af van de collectieve zorgverzekering. Zeker als die qua inhoud weinig bijdragen. Daarom mag de korting op dit soort verzekeringen per 2020 nog maar 5 procent bedragen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.