Omgaan met hogere hypotheekrente

De prijzenslag in hypothekenland lijkt voorbij, constateerde adviesketen De Hypotheekshop eind januari. Op basis van de rente van Nederlandse staatsleningen betaalde huizenkopers de laatste paar maanden een kwart punt meer rente voor hun hypotheek. Na jaren van dalende marges stijgen de marges op de hypotheek weer. Hoewel de rente van een hypotheek nog steeds historisch laag is, hanteren geldverstrekkers weer een iets grotere marge.

Hypotheekpotjes raken op en investeerders zouden weg kunnen lopen als de rente nog meer zakt. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en een mogelijke harde Brexit, dragen bij aan een financieel onzeker klimaat. De rente gaat omhoog voor de hypotheek zodat het voor investeerders aantrekkelijk blijft om in hypotheken te investeren. Zonder investeerders zou de hypotheek nog veel duurder worden dus nu de marge iets hoger maken, is de beste optie.

Wat dit voor jou betekent?

Een hogere rente betekent meer betalen voor de hypotheek. Wat kun je lenen, hoeveel meer ben je straks kwijt mocht je een wisselende rente hebben op de hypotheek? Een kwart punt rente is niet schrikbarend veel maar het zou kunnen dat de rente de komende tijd nog verder stijgt. De tijd van dalende rentes op staatsleningen is voorbij en als huizenkoper betekent het dat de tijd van dalende hypotheekrentes ook voorbij is. Wat je kunt doen als je een huis gaat kopen is een vaste rente kiezen op de hypotheek nu deze nog bijzonder laag is.

Het vinden van een hypotheek

Voor de meesten onder ons betekent het kopen van een huis het aangaan van een hypotheek. Gelukkig zijn er vergelijkingswebsites waar je een gemakkelijk overzicht hebt en zo de keuze snel en simpel kunt maken. Past de ene hypotheek je niet, de ander zal perfect geschikt voor je zijn. Omdat een hypotheek vaak een lange looptijd heeft is het verstandig goed te kijken welke hypotheek het beste is voor jouw persoonlijke situatie. Enkele websites waar je makkelijk kan vergelijken zijn: Hypotheek-Rentetarieven en Hypotheekrente.nl.

Geld voor aanpassingen aan de woning
De kans is vaak groot dat je met de maximale hypotheek, geen eens genoeg geld over hebt om de woning aan te passen naar wens. Wel kun je soms uitwijken naar andere manieren van lenen. Zoals het afsluiten van een persoonlijke lening, of het kijken naar duurzame leningen en subsidies. Kijk voor opties naar de leningen en subsidies in de gemeente waarin je gaat wonen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.