Energie besparen door te investeren in energiebesparende maatregelen

Colin00b

De energieprijzen en de energiebelasting zijn sinds januari 2019 flink omhoog gegaan. Gelukkig wordt de koopkracht niet aangetast door deze hogere energierekening. Volgens het CPD stijgt de koopkracht dit jaar namelijk met 1,6% en in 2020 met 1,3%. Ondanks de stijging van de koopkracht, wil men natuurlijk niet onnodig veel betalen aan energie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de energierekening zo laag mogelijk te houden.

Investeer in woningisolatie
Goed, de koopkracht gaat dus omhoog. Dat kan een interessante mogelijkheid zijn om na te denken over energiebesparende maatregelen in of rondom de woning. Energie besparen begint bij een goede isolatie. Als de woning goed geïsoleerd is, dan hoeft er minder gestookt te worden. Vormen van isolatie zijn: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ glas. Het isoleren van de woning vraagt om een investering, maar daar staat tegenover dat eigenaren direct op de energierekening besparen. Een goede dakisolatie bij een eengezinswoning kan een besparing tot wel € 2000,- per jaar opleveren! Welke isolatiemaatregelen noodzakelijk zijn voor de woning, hangt af van de isolatie die al aanwezig is. Dit kan men controleren aan de hand van het bouwjaar. Het bouwjaar van de woning is terug te vinden op Bagviewer van het Kadaster.

Plaats zonnepanelen op het dak

Zonnepanelen zijn een interessante investering voor het milieu én de portemonnee. Investeren in zonnepanelen is namelijk vier keer zo rendabel als een spaarrekening. Daarnaast wordt de waarde van het huis verhoogd. Stroom die niet gebruikt wordt, wordt weer teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijgt de bewoner dezelfde prijs als zij normaal betalen voor de stroom. Dit noemen we salderen. Deze salderingsregeling geldt waarschijnlijk tot en met 2020. In 2021 komt er hoogstwaarschijnlijk een terugleversubsidie voor in de plaats. Ook kunnen particulieren de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen.

Subsidie en financieringsmogelijkheden
Als woningeigenaren hun woning energiezuiniger maken, dan kan men op die investering vaak subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie óf gemeente. Zo kunnen inwoners uit Oosterhout een duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente. De lening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Daarnaast kunnen eigenaren subsidie krijgen als ze een warmtepomp, zonneboilers, biomassaketels of pelletkachel kopen. Hoeveel subsidie de eigenaar kan krijgen, hangt af van het soort apparaat. Tips om de energierekening zo laag mogelijk te houden
Eigenaren die niet direct willen investeren in energiebesparende maatregelen, kunnen ook op andere manieren energie besparen. Allereerst loont het om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Op deze manier blijven zij profiteren van aantrekkelijke kortingen. Door middel van energie vergelijken kan uitgezocht worden welke leverancier het goedkoopste contract aanbiedt. Daarnaast kan men met een aantal kleine gedragsaanpassingen ook veel verschil maken. Zo kun je tientallen euro’s per jaar besparen door de thermostaat standaard één graad lager te zetten. Ook is het verstandig om korter te douchen en de stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit het stopcontact te halen

1 Trackback / Pingback

  1. De hoogte van autopremies per provincie | ORTS - Oosterhoutse Radio & Televisie Stichting

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.