De hoogte van autopremies per provincie

Image by ElisaRiva from Pixabay

De hoogte van de premie van de autoverzekering is afhankelijk van verscheidene factoren. Zo kan een verzekeraar het bedrag baseren op gegevens van de auto, de bestuurder, het aantal schadevrije jaren, je rijstijl, en natuurlijk de verzekeringsvorm. Wat veel bestuurders niet weten is dat verzekeraars hun premie ook kunnen verhogen of verlagen op basis van de provincie waarin een bestuurder woonachtig is. Zo blijkt uit onderzoek dat geleid is door goedkoopsteautoverzekering.net dat bestuurders in Zuid-Holland gemiddeld het meeste aan premie betalen. In Groningen zijn bestuurders het goedkoopst uit. Dit onderzoek is uitgevoerd door met verschillende postcodes dezelfde premieberekeningen te verrichten. Uit de resultaten bleek dat per postcode de premiehoogte flink kon verschillen.

Waar komt het verschil vandaan?

Dit verschil ontstaat doordat verzekeraars premies afstellen aan de hand van de hoogte van het risico dat de verzekerde en zijn of haar auto met zich meebrengt. In grote steden is de kans op schade aan de auto over het algemeen hoger, waardoor de premie ook opgekrikt wordt. In Zuid-Holland zijn veel meer steden dan in Groningen, waardoor dit een redelijke verklaring voor het gemiddelde premieverschil lijkt te zijn.

De gemiddelde premies op een rijtje

De gemiddelde premiehoogte die in Zuid-Holland wordt betaald voor een autoverzekering is 79 euro, terwijl dit gemiddelde in Groningen slechts 53 euro bedraagt. Hieronder worden alle premies van hoog naar laag op een rijtje gezet. Voor dit overzicht werden verschillende verzekeringen vergeleken, waarbij de berekening gebaseerd is op het gemiddelde van de WA, WA+ en de Allrisk verzekering.

 • Zuid-Holland: 79 euro;
 • Noord-Holland: 73 euro;
 • Utrecht 72 euro;
 • Limburg 70 euro;
 • Noord-Brabant 70 euro;
 • Gelderland 66 euro;
 • Overijssel 62 euro;
 • Flevoland 61 euro;
 • Zeeland 58 euro;
 • Drenthe 55 euro;
 • Groningen 53 euro.

Goedkoop is niet per se duurkoop

Zoals te zien kan iemand zijn woonplaats maar liefst een verschil maken van 26 euro per maand. Betekent een hogere premie nu dat een auto beter verzekerd is? Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Zowel premies als dekkingen kunnen per verzekeraar verschillen. Verzekeraars berekenen de premie aan de hand van de kosten die ze verwachten te maken en het risico op schadelasten. Hoe de premie berekend wordt, verschilt per verzekeraar, waardoor prijzen flink uiteen kunnen lopen. Het afsluiten van een goedkope autoverzekering hoeft dus helemaal geen verhoogd risico te geven. De goedkoopste verzekering kan in theorie namelijk ook de beste voorwaarden bieden. Woon je in Oosterhout en betaal jij veel meer dan 70 euro? Je doet er goed aan je autoverzekering onder de loep te nemen. De verzekering kan waarschijnlijk goedkoper.

Autoverzekeringen vergelijken

Veel auto-eigenaren sluiten een verzekering af wanneer ze een auto aanschaffen en kijken er vervolgens niet meer naar om. Op deze manier kan een bestuurder uiteindelijk meer betalen dan nodig is. Zo hebben een aantal verzekeraars hun premies behoorlijk opgekrikt, waardoor het verschil tussen de goedkoopste en de duurste autoverzekering nog groter is geworden dan voorheen. Door autoverzekeringen te vergelijken kan een auto-eigenaar erachter komen of hij niet veel te veel betaalt voor zijn premie. Besparen is best makkelijk zo.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.