Auto-inbraak: hoe zit het met de verzekering?

Het zal je maar gebeuren: je komt  ’s morgens bij je auto en er blijkt ingebroken te zijn. Weg radio of airbag! Afgelopen jaar sloegen dieven bijna 55 duizend keer hun slag. In de provincie Noord-Brabant vonden in 2018 1648 auto-inbraken plaats; in de gemeente Oosterhout 172. Dat is overigens bijna 40% minder dan een jaar eerder, dus dat gaat de goede kant op. Een auto-inbraak is vervelend en gaat meestal gepaard met flinke schade. Soms vergoedt de autoverzekeraar deze schade, soms niet. Hoe zit dat precies?

Wat het meest gestolen wordt

Vaak gaat het bij een auto-inbraak om diefstal van bijvoorbeeld een laptop of smartphone, die iemand in de auto heeft laten liggen. Maar ook navigatie- of audioapparatuur die vastzit in de auto is niet veilig. Naast de schade van gestolen spullen, heb je vaak ook flinke schade aan de auto zelf. Auto-inbrekers gaan meestal niet voorzichtig te werk. Een ingeslagen ruit of een geforceerd en dus kapot slot is vaak wel het resultaat van de diefstal. Spullen die het meest gestolen worden zijn ingebouwde navigatiesystemen, radio’s, losse spullen en auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

Schade gedekt door inboedelverzekering

Haalt een dief een smartphone uit de auto? Soms is het dan mogelijk om de schade te claimen bij de inboedelverzekering. Hoeveel een inboedelverzekering maximaal vergoedt voor spullen die uit een auto zijn gestolen, kan variëren van 250 euro tot 1.000 euro. Ook bieden niet alle inboedelverzekeringen dekking bij auto-inbraak. Verder verschilt het ook nog eens per verzekering wat wel en niet gedekt is. Worden er elektronische apparaten uit de auto gestolen, dan dekt de verzekering dat vaak niet. Dat geldt ook voor schade door een auto-inbraak in het buitenland. De dekkingsvoorwaarden verschillen dus per verzekeraar.

Wat dekt een autoverzekering?

Een ingeslagen autoraam en gestolen fabrieksaccessoires kunnen onder de autoverzekering vallen. Met fabrieksaccessoires worden accessoires bedoeld die door de fabrikant zijn ingebouwd. Denk hierbij aan radio’s, airbags, ingebouwde navigatie en velgen. Of een autoverzekering diefstal van deze accessoires vergoedt, hangt af van om welke soort het gaat. Zulke schade valt meestal wel onder de dekking van een verzekering met een volledige of beperkte cascodekking, maar een WA-verzekering vergoedt helemaal niets. De eigenaar van de auto draait in dat geval dus op voor alle kosten, zowel voor de kosten van een kapot slot als die van de diefstal van bijvoorbeeld een radio of airbag.

Zelf aangebrachte accessoires

Veel mensen brengen zelf accessoires aan op hun auto. Voorbeelden hiervan zijn een gastank, spoilers, een trekhaak en lichtmetalen velgen. Als je deze accessoires tegen diefstal wilt verzekeren, heb je meestal een speciale dekking voor extra accessoires nodig. Ook hierbij verschillen de premies, voorwaarden en vergoedingen flink. De maximale vergoeding kan wel duizenden euro’s uiteenlopen. Het is dus altijd een goed idee om premies en voorwaarden van de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.