Stichting Leergeld doet ertoe

Het devies van Stichting Leergeld spreekt boekdelen: alle kinderen mogen meedoen; want nu mee doen is straks meetellen. De mensen achter de vrijwilligersorganisatie, die zich inzet voor voorkoming van sociale uitsluiting van kinderen uit een iets minder fortuinlijke gezinssituatie, zijn zichtbaar trots op hun werk. Zo ook voorzitter Frans de Hoogh, die zaterdag 18 mei te gast was bij het ORTS live radiomagazine OosterhoutVandaag op Zaterdag.

In 2003 begon het allemaal met de oprichting van ‘stichting fondsenwerving ter bekostiging van opleiding en ontplooiing van leerplichtige kinderen in de gemeente Oosterhout en omstreken’.

Leden van een lokale Rotary afdeling en andere lokale werkgroepen die begaan waren met kinderen uit minimagezinnen besloten de handen ineen te slaan en een bijdrage te leveren aan het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen. Voor kinderen is het belangrijk dat zij zich volledig kunnen ontwikkelen én meegaan met schoolreisjes, sporten, muziekles of lidmaatschap van bijvoorbeeld Scouting draagt daar absoluut in positieve zin aan bij.

Stichting Leergeld Oosterhout en omstreken startte met de directe financiële ondersteuning van deze kinderen.

Voorzitter Frans de Hoogh vertelt dat het werkgebied van de organisatie, die volledig door vrijwilligers gerund wordt, zich in 2015 dusdanig had uitgebreid dat de naam Stichting Leergeld Oosterhout e.o. de lading niet meer dekte. Stichting Leergeld was inmiddels ook in Dongen, Gilze Rijen, Geertruidenberg, Drimmelen en de huidige gemeente Altena actief. Daarom werd de naam Stichting Leergeld West-Brabant Oost.

Dat het werk van Leergeld geen overbodige luxe is blijkt wel uit de cijfers. Uit het jaarverslag van 2018 blijkt dat het aantal aanvragen om financiële ondersteuning sinds 2013 is verdubbeld.

‘Waar we in 2013 nog 1690 aanvragen ontvingen zijn er dat in 2018 3808’, vertelt de Hoogh.

In euro’s betekent dit dat stichting Leergeld WBO in 2018 bijna €500.000, = heeft uitgekeerd aan financiële ondersteuning. Een zeer ruime verdubbeling van de ondersteuning ten opzichte van bijvoorbeeld 2013.

Met hun unieke ‘leergeldformule’ is de stichting dus zeer succesvol en levert een grote bijdrage aan armoedebestrijding in onze regio.

Stichting Leergeld zet zich in voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen die vanwege gebrek aan financiële middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes.

Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen een beroep doen op hulp van Leergeld indien zij bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen en een aantoonbaar inkomen hebben dat beneden 120% van het bijstandsniveau ligt.

De kinderen moeten wonen in de gemeentes Altena, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Oosterhout. Kinderen die daarbuiten wonen maar schoolgaand zijn in een van de gemeenten kunnen afhankelijk van de situatie ook in aanmerking komen.

 Ouders of verzorgers kunnen bij Stichting Leergeld een aanvraag indienen om hun kind(eren) te laten meedoen in principe op vier verschillende gebieden: onderwijs, sport, cultuur of welzijn:

Onderwijs: Er kan een aanvraag ingediend worden voor bijvoorbeeld gedeelte van de ouderbijdrage, schoolreisje of schoolkamp. Als uw kind naar het voortgezet onderwijs met de fiets naar school moet, kunnen wij u wellicht al helpen vanaf groep 8. Ook zijn er mogelijkheden voor de aanschaf van een tweedehands computer per gezin (leeftijd kind vanaf 8 jaar).

Sport: Via sport kan een kind leren omgaan niet alleen met andere kinderen maar eveneens met winnen en verliezen. We bieden hulp met het betalen van de contributie van een club en bij de aanschaf van kleding of spullen die nodig zijn om te sporten. Wij vinden zwemles van groot belang voor een kind, dus dit behoort voor kinderen vanaf v.a. 4 jaar (sommige zwemscholen starten pas vanaf 5 jaar) eveneens tot de mogelijkheden.

Cultuur: Hierbij kunt u denken aan muziekles of dans, maar zelfs creatieve cursussen zoals schilderen, toneelspelen of pottenbakken komen aan bod.

Welzijn: Denk aan lidmaatschap van de scouting.

Frans de Hoogh vindt de continuïteit van het werk erg belangrijk. Om dit werk te kunnen doen zijn veel vrijwilligers nodig die zich inzetten voor Stichting leergeld West-Brabant Oost. De stichting is op zoek naar mensen die zich willen inzetten voor Leergeld. Er zijn vacatures voor diverse vrijwillige functies binnen het hele werkgebied. Intermediairs ( zij bezoeken de gezinnen en ondersteunen de aanvraag van a tot z.), regio coördinatoren.

Speciale aandacht vraagt de Hoogh voor de vacature van Algemeen coördinator. ‘Charlotte van ’t Hullenaar is al 10 jaar onze spin in het web. Als algemeen coördinator heeft zij de bedrijfsvoering en processen van Leergeld WBO op een geweldige wijze geleid. Helaas heeft Charlotte aangegeven aan het einde van dit jaar te stoppen met haar werkzaamheden. et bestuur is dus op zoek naar een organisatorische duizendpoot die de organisatie kan dragen en zorgt voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor Leergeld’, aldus de Hoogh.

Op de website van Leergeldwbo vindt u alle informatie over vacatures bij de stichting.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.