Partneralimentatie verkort vanaf 2020

Echtgenoten die vanaf januari 2020 een scheidingsaanvraag indienen, hebben een kortere zorgplichtperiode. Vanaf volgend jaar worden er een aantal veranderingen ingevoerd rondom de partneralimentatie. Voor de ene ex-echtgenoot is dit gunstig, voor de ander is het zacht gezegd een ‘extra domper’ op de scheiding.

Partneralimentatie is ouderwets

In Oosterhout zijn er zo’n 4.631 inwoners die gescheiden zijn (8,4 procent van de totale Oosterhoutse bevolking). Voor deze bevolkingsgroep zal de nieuwe alimentatieregeling niets veranderen. 24.205 Oosterhouters (43,9 procent) zijn momenteel getrouwd. Mochten enkele van hen besluiten na 2019 uit het huwelijksbootje te stappen, dan doen zij er goed aan de nieuwe regels eerst grondig door te lezen.

Einde van een tijdperk

Volgens de politieke partijen die de wetswijziging rondom partneralimentatie opperden, is de regeling nogal verouderd. Indien een echtpaar een scheiding aanvraagt, moet de ene partner zijn ex financieel ondersteuning bieden, wanneer deze zichzelf niet kan onderhouden. De wetswijziging moet de financieel afhankelijke ex-partner aanmoedigen om zijn of haar leven sneller op te pakken en in zijn eigen inkomsten te voorzien. Het tijdperk van twaalf jaar partneralimentatie is, wat deze politieke partijen betreft, voorgoed afgesloten.

Onderhoudsplicht

Partners, maar ook ex-partners hebben onderhoudsplicht naar elkaar. Wanneer de twee partners een groot verschil in inkomen hebben en een van de twee kan zichzelf zelfstandig niet onderhouden, komt de partneralimentatie om de hoek kijken. Wat de voorwaarden zijn, zoals het bedrag en de periode, moet onderling

afgesproken worden. Vaak gebeurt dit met behulp van een notaris, advocaat of, indien nodig, een uitspraak van de rechter.

Wat verandert in 2020?

De bestaande uitspraken staan vast. Bij een nieuwe scheidingsaanvraag wordt de duur van de partneralimentatie bepaald aan de hand van de huwelijksduur. De behoeftige ex-partner heeft recht op alimentatie, waarbij de periode gelijkgesteld wordt aan de helft van het aantal huwelijksjaren. Vanaf 2020 is de maximale duur voor partneralimentatie echter vijf jaar. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regel. Zo is er een overgangsregel voor degenen die voor 1970 geboren zijn en die langer dan 15 jaar in het huwelijksbootje hebben gezeten. Ook wanneer er kinderen in het spel zijn, is niet alles over een kam te scheren en speelt kinderalimentatie bovendien een rol.

Bezuinigen

Ex-partners zullen voortaan dus sneller op hun eigen benen moeten staan. Dit betekent onder andere dat zoeken naar werk hoger op het prioriteitenlijstje moet komen te staan. Daarnaast kan een ieder makkelijker in zijn eigen onderhoud voorzien, wanneer er bezuinigingsmaatregelen worden genomen. Zo kan energie vergelijken verstandig zijn om een hoge rekening te voorkomen. Tegelijkertijd kunnen ook andere vaste lasten, zoals de autoverzekering, het telefoonabonnement en de zorgverzekering onder de loep worden genomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.