Besparen op de premie van je autoverzekering

Iedere automobilist in Nederland is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Volgens de cijfers van vergelijkssite Independer stijgen de verzekeringspremies met het jaar. Hierdoor wordt verzekerd de weg op gaan steeds duurder. Alhoewel de prijzen stijgen, ontstaat er ook duidelijk verschil tussen de verschillende verzekeraars. Als er gekeken wordt naar de hoogte van de premie en de algemene voorwaarden, zien we dat vergelijken een besparing van soms wel honderden euro’s kan opleveren! Er zijn verschillende manieren om op de premie van de autoverzekering te besparen. Maar hoe wordt de hoogte van de premie precies berekend?

Premie berekenen

Twee automobilisten die in dezelfde auto rijden en op dezelfde manier verzekerd zijn betalen zelden dezelfde premie. Hoe hoog de premie van je autoverzekering is, hangt van meerdere factoren af. Denk aan zaken als leeftijd, schadevrije jaren en zelfs de woonplaats waar je in verblijft.

Aan de hand van verschillende factoren maakt de verzekeraar een risicoanalyse. Hierbij kijkt hij hoe groot het risico is dat de automobilist bij een ongeluk betrokken raakt. Bij het berekenen van de premie kijkt de verzekeraar naar de volgende zaken:

  • De woonplaats van de bestuurder. In steden waar het erg druk is en veel ongevallen gebeuren, zal het risico logischerwijs hoger liggen. Dit kan de premie met enkele euro’s verhogen. Rotterdammers betalen bijvoorbeeld meer premie dan mensen uit Oosterhout, omdat het risico daar hoger is.
  • De leeftijd van de bestuurder. Zeer jonge en oude bestuurders leveren een groter aandeel bij auto-ongelukken in Nederland. Het risico dat zij betrokken raken bij een ongeval is dan ook veel groter.

  • Het aantal schadevrije jaren is van groot belang bij het berekenen van de premie van je autoverzekering. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe lager de premie uiteindelijk zal zijn. Veel verzekeraars werken volgens een no-claim principe. Je bouwt premiekorting op als je meerdere jaren geen schade claimt.

  • De dagwaarde of cataloguswaarde van de auto. Voor een duurdere auto betaal je logischerwijs meer premie, omdat het risico op hogere kosten groter is bij een ongeval.

  • Het aantal jaarlijks gereden kilometers. Bestuurders die vaker op de weg te vinden zijn, lopen meer risico op ongevallen dan mensen die slechts incidenteel achter het stuur kruipen.

Autoverzekering vergelijken

Van plan om binnenkort een nieuwe auto aan te schaffen? Check dan eerst de voorwaarden en premies van de verschillende aanbieders. Door te vergelijken kan je veel geld besparen. Doordat de hoogte van de autopremies met het jaar veranderen kan het tevens verstandig zijn om de huidige autoverzekering aan te passen. Niet alleen de prijzen veranderen, maar ook de auto zal in waarde afnemen. Hierdoor is er wellicht een andere autoverzekering die beter bij je past. Wat betreft de dekking is een verzekering van zowel een merkdealer als een onafhankelijke verzekeraar gelijk. Toch bestaan er veel verschillen tussen de hoogte van de premie. Het kan daarom verstandig zijn om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo kan je kiezen voor een autoverzekering die bij de persoonlijke situatie past.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.