Gemeente Oosterhout, lokale bedrijven en Avans Hogeschool samen naar nul afval

Op 1 juli 2020 tekende wethouder Marcel Willemsen samen met Ine van Zon, manager expertisecentrum Avans Hogeschool een samenwerkingsovereenkomst voor een circulair onderzoeksprogramma om te komen tot nul afval.  

Gemeente Oosterhout en Avans Hogeschool gaan bedrijven in de gemeente verder helpen om samen stappen te zetten voor circulariteit. Dit is de manier voor duurzame economische bedrijfsvoering die waarde toevoeg en rekening houdt met schaarste van grondstoffen, vervuiling en milieuschade. De gemeente en Avans starten een projectsamenwerking waarin vanaf september 2020 de aftrap is met een circulair innovatie- en onderzoeksprogramma. 

Het eerste project heeft als doel om dit najaar samen met minimaal 10 bedrijven een collectief op te richten. Dit collectief brengt problematische afvalstoffen in kaart, ontdekt kansen en knelpunten voor uitwisseling, definieert gezamenlijke ambities, zoekt zo lokaal mogelijke afnemers, inventariseert de kosten en baten. Een doet samen met kleine en grote ondernemingen ervaringen op in publiek-private samenwerking op dit gebied. 

In het collectief project nemen gemeente Oosterhout, vertegenwoordigers van bedrijven en Avans deel. Fase 1 is gericht op het ophalen van de ambities van de mogelijke deelnemers, de wensen en mogelijkheden van bedrijven, gemeente en andere actoren te inventariseren en samen eerste keuzes maken. Avans Hogeschool gaat op zoek naar passende aansluiting van onderwijsprojecten in relevante opleidingen. 

De Oosterhoutse aanpak maakt gebruik van praktijkervaringen en socio-economische inzichten op het gebied van de circulaire economie, zoals samenspel tussen lokale actoren, lokaal eigenaarschap van ondernemers en publieke organisaties. Het moet een voorbeeld worden van ‘co-creatie voor klimaatdoelen’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.