Het PMO: de basis voor een gezonde werknemer

Als werkgever wilt u vertrouwen op de inzetbaarheid van uw personeel. U wilt niet alleen dat uw medewerkers gezond zijn, maar dit ook in de toekomst blijven. Een PMO onderzoek is dé ideale manier om eenvoudig en efficiënt de vitaliteit onder uw werknemers te verbeteren. Met een gezonde bedrijfscultuur creëert u de juiste omstandigheden voor groei en ontwikkeling binnen uw bedrijf. Investeer daarom in uw personeel door bewustwording te creëren over een gezonde leefstijl met een PMO.

Wat is een PMO onderzoek?

PMO staat voor Preventief Medisch Onderzoek. Met dit onderzoek worden zowel de risico op de werkvloer als de persoonlijke gezondheidsrisico’s van de individuele werknemers in kaart gebracht. Als werkgever heeft u invloed op de factoren op de werkvloer, maar niet op de persoonlijke situatie van uw medewerkers. Met een PMO onderzoek kunt u echter een zo volledig mogelijk beeld ontvangen van de gezondheid van uw medewerkers.

Waaruit bestaat een PMO onderzoek?

Een PMO onderzoek bestaat uit verschillende elementen, waarbij de gezondheid van uw medewerkers wordt onderzocht. Zo test men in het PMO onderzoek de conditie en kracht van de werknemers, voert de bedrijfsarts een kort lichamelijk onderzoek uit en worden er bij werknemers boven de 40 jaar vaak hartfilmpjes afgenomen. Daarnaast stelt men tijdens het PMO onderzoek vragen over de leefstijl van de medewerkers.

Is het PMO onderzoek verplicht voor werkgevers?

Volgens artikel 18 van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) bent u als werkgever verplicht om uw personeel periodiek de mogelijkheid te geven om een onderzoek te laten ondergaan om op deze wijze de gezondheidsrisico’s die bij de arbeid kunnen ontstaan zoveel mogelijk te minimaliseren of voorkomen. Door uw personeel de gelegenheid te geven aan het PMO onderzoek mee te werken, voldoet u volgens de Arbowet aan de wettelijke vereisten.

Is het PMO onderzoek verplicht voor werknemers?

Werknemers zijn volgens de wet niet verplicht om deel te nemen aan het PMO onderzoek. Hier geldt echter wel een uitzondering op. Het kan namelijk voorkomen dat een werknemer op basis van de CAO binnen de sector of branche verplicht is om mee te werken aan het onderzoek. Dit geldt voor sectoren met hoge arbeidsrisico’s, zoals piloten of beroepschauffeurs. Bij deze beroepen is een uitstekend gezichtsvermogen bijvoorbeeld een must. De uitslagen van het PMO onderzoek kunnen dan ook gevolgen hebben voor het dienstverband van de medewerker.

Vergelijk PMO aanbieders bij HR Navigator

De meeste werkgevers laten het PMO onderzoek uitvoeren door een externe deskundige. HR Navigator ondersteunt bij het selecteren van de beste PMO specialist in uw regio. Vul meteen uw gegevens in en ontvang drie offertes van passende PMO aanbieders.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.