Een eigentijdse horecazaak, hoe richt je die in? Vijf tips

Na de twee coronajaren is de horeca weer volop in beweging. Nieuwe zaken worden uit de grond gestampt en er worden nieuwe concepten bedacht. Het inrichten van het etablissement zorgt nogal eens voor vraagtekens. Wat zijn de trends van nu en waar moet je op letten? Vijf tips ter inspiratie.

Tegelvloer in combinatie met houten wandbekleding

Een tegelvloer is behalve stijlvol makkelijk te reinigen en in een horecaetablissement is dat een welkome eigenschap. Denk niet dat het interieur er te steriel van wordt, want als je de tegels combineert met houten wandbekleding, sorteer je een sfeervol effect. Ga voor ideeën naar de website Floorhouse.be en zoek op ‘Lalegno wandbekleding’, dan krijg je een idee. Andersom kan het overigens ook: een smaakvolle houten vloer met tegels aan de wand. Het is leuk om sommige tegelstijlen terug te laten komen in het sanitair en de keuken.

Vitrines met lekkernijen en verse ingrediënten

In Zuid-Europese landen hebben ze in horeca vaak een vitrine bij de bar staan, bij voorkeur dichtbij de ingang. De koks stallen er verse kazen in uit en de bediening pakt er zoete lekkernijen voor bij de koffie. Al die etenswaren, smaakvol opgesteld achter een smetteloos schoon raam, werken aanlokkelijk voor potentiële gasten. Zeker wanneer de vitrine verrijdbaar is, want in de zomer zet je deze culinaire etalage gewoon buiten neer. Speciale wijnkoelkasten zijn eveneens in trek, vandaag de dag.

Houten meubels zijn duurzaam en tijdloos

Tegenwoordig is duurzaamheid een niet meer weg te denken begrip in alle bedrijfstakken – ook of misschien wel júist in de horeca. Dat die je terug op de menukaart, waar veelal biologische producten op staan waaruit vegetariër voldoende keuze hebben. In je interieur kies je tevens voor duurzame bouwmaterialen. Niet alleen voor de wandbekleding, maar dus ook in je meubilair. Houten tafels zijn daarnaast tijdloos en sfeervol, helemaal als er een beetje karakter in zit. Kijk dus op tweedehands websites of je ouderwetse interieurs van kroegen kunt overnemen.

Jouw persoonlijke stempel

Als horecaondernemer wil je graag dat je (vaste) gasten een persoonlijke touch terugzien in het interieur van je zaak. Schroom daarom niet om hoogstpersoonlijk voor wat bijzondere accenten te zorgen die meer over jou vertellen. Hou je van muziek, dan draai je die natuurlijk, maar je kunt je favoriete artiesten ook een plekje aan de wand geven. Run je een restaurant dat al vele generaties meegaat, dan zorg je voor oude familiefoto’s. Ook invloeden vanuit sport, allerhande kunst of lokale ambachten geven een horecazaak authenticiteit en daarmee het broodnodige cachet.

Open keuken?

Veel restaurants kiezen voor een open keuken omdat de bedrijvigheid van de witte brigade een attractie op zich is en zo meerwaarde aan het etablissement geeft. Anno nu is de open keuken hot item. Dit is een behoorlijke verbouwing en vraagt bovendien om andere omgangsvormen: iedereen kijkt immers mee met de handel en wandel achter de potten en pannen. Daarnaast moet de keuken continu netjes zijn, waar deze op drukke avonden nog wel eens rommelig wordt. Kies je toch voor een open keuken, zorg dan dat het er allemaal strak en professioneel uitziet, en denk eraan dat je personeel hiermee moet kunnen omgaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.