Tips voor de aanschaf van een nieuwe koelkast

Een koelkast is een zeer belangrijk apparaat in de keuken. Het houdt namelijk voedsel en drankjes lekker koel waardoor het minder snel bederft. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe koelkast, dan zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt uit het brede aanbod koelkasten van tegenwoordig. Daarom lees je in dit artikel een aantal belangrijke tips voor het kopen van een koelkast!

1. Grootte van de koelkast bepalen

De grootte van een koelkast die je nodig hebt, hangt af van het aantal mensen in het huishouden en de hoeveelheid voedsel en drankjes die je gewoonlijk bewaart. Het is belangrijk om een koelkast te kiezen die groot genoeg is voor jouw behoeften, maar ook weer niet te groot, want dit kan leiden tot verspilling van energie en geld. Ben jij bijvoorbeeld iemand die graag van alles op voorraad heeft en het liefst slechts één keer per week naar de supermarkt gaat? Dan is een grotere koelkast natuurlijk beter, mits je daar de ruimte voor hebt. Als vuistregel kun je aanhouden dat gezinnen van twee tot vier personen een koelkast nodig hebben met een capaciteit van ongeveer 200 tot 400 liter.

2. Soort koelkast

Er zijn verschillende soorten koelkasten beschikbaar. Denk maar bijvoorbeeld aan een vrijstaande koelkast, een inbouwkoelkast of een Amerikaanse koelkast. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een vrijstaande koelkast is flexibel en kan op verschillende plaatsen in de keuken worden geplaatst, terwijl een inbouwkoelkast in de keukenkasten kan worden geïntegreerd voor een naadloze look. Een Amerikaanse koelkast is groter en heeft een extra deur voor de vriezer. Het hangt dus niet alleen af van de grootte van jouw keuken, maar ook van je persoonlijke interieursmaak welk type koelkast het beste bij je past.

3. De indeling

De indeling van de koelkast is uiteraard ook belangrijk bij het kiezen van de juiste koelkast. Bekijk hoeveel planken en laden er zijn en of ze eventueel te verstellen of verplaatsen zijn. Dit kan helpen bij het organiseren van voedsel en drankjes op een efficiënte manier. Kies een koelkast met voldoende opbergruimte voor jouw behoeften en let op de grootte van de compartimenten, zodat je alle soorten voedsel en drankjes gemakkelijk kunt bewaren. Sommige koelkasten hebben bijvoorbeeld extra ruimte voor flessen. Als je graag gekoeld water drinkt, dan kan dit dus een must zijn.

4. Koelkast met vriezer

Veel mensen kiezen voor een koel-vriescombinatie. Vries jij ook graag voedsel in, dan is het vriezer-gedeelte van een koelkast ook belangrijk om naar te kijken. Sommige vriezers hebben handige lades en planken om bevroren voedsel (en ijsjes!) handig in te delen.

5. Prijs koelkast

Koelkasten zijn er in goedkope en dure varianten. Wil je een energiezuinige variant (Energielabel A), dan betaal je daar doorgaans ook meer voor. Daartegenover staat wel weer dat het een groot verschil kan maken in je energierekening op de lange termijn en daarnaast is het ook een stuk beter voor het milieu.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.