Oosterhout ontwikkelt zich als kunstminnende stad

Nieuwe visie op kunst in de openbare ruimte

Oosterhout is een stad die zich steeds meer ontwikkelt als kunstminnende stad. Met ongeveer 60 kunstwerken in Oosterhout en de kerkdorpen, zowel oudere als recentere, heeft de gemeente een rijke geschiedenis op het gebied van kunst in de openbare ruimte. Om deze kunstwerken goed te kunnen behouden en onderhouden, en om de aantrekkelijkheid van Oosterhout en de leefomgeving te versterken, wil de gemeente een visie ontwikkelen op kunst in de openbare ruimte.

Initiatieven als het Museum of Young Arts en de biënnale Kunst in de Heilige Driehoek hebben bijgedragen aan de bekendheid van Oosterhout. Maar ook oudere en kenmerkende kunstwerken als het Abrahambeeld en de Bromtol geven de identiteit van Oosterhout weer. Met de visie op kunst in de openbare ruimte wil de gemeente niet alleen beter zorgen voor de kunst die we al hebben, maar ook de aantrekkelijkheid van Oosterhout en jouw leefomgeving versterken door nieuwe kunst toe te voegen.

Samen met betrokken partners vanuit de cultuursector is de gemeente begonnen met een reeks bijeenkomsten om te bepalen wat kunst in de openbare ruimte is, wat het Oosterhout kan brengen en hoe we met de bestaande kunstwerken moeten omgaan. Maar ook de mening van bewoners is van groot belang. Daarom wil de gemeente Oosterhout graag input van bewoners over kunst in de openbare ruimte.

Samen werken aan de visie op kunst in de openbare ruimte

Om deze nieuwe visie op kunst in de openbare ruimte te ontwikkelen, is de gemeente Oosterhout op zoek naar input van bewoners. Met jouw input kunnen we samen werken aan een nieuwe visie op kunst in de openbare ruimte in Oosterhout. Een visie die ervoor zorgt dat de kunst in de openbare ruimte past bij Oosterhout en de inwoners zodat we keuzes kunnen maken wat we willen behouden en wat niet en hoe we het onderhouden. Maar ook dat nieuwe kunst een plekje krijgt en de leefomgeving versterkt. Samen kunnen we van Oosterhout een nog mooiere en kunstzinnigere stad maken.

“Met de visie op kunst in de openbare ruimte willen we niet alleen beter zorgen voor de kunst in de openbare ruimte, maar ook de aantrekkelijkheid van Oosterhout en jouw leefomgeving versterken door nieuwe kunst toe te voegen. Samen, met input van bewoners, kunnen we de identiteit van Oosterhout versterken en een mooie en kunstzinnige stad creëren.” – Wethouder Willem-Jan van der Zanden.

Jouw mening telt

De gemeente Oosterhout is benieuwd naar jouw mening over kunst in de openbare ruimte. Jouw input kan helpen om richtlijnen en uitgangspunten op te stellen voor de visie op kunst in de openbare ruimte.

Op het platform doemee.oosterhout.nl kun je jouw mening geven over wat er in de visie op kunst in de openbare ruimte moet komen. Ga naar doemee.oosterhout.nl (project ‘groeten uit Oosterhout – Welk Oosterhouts kunstwerk zet jij op de kaart?’ en geef je mening.

Actie kunst schoonmaken (foto: Gemeente Oosterhout)