Investeer in je vloer en ga voor egaliseren!

Wil je een mooie vloer waar je nog flink wat jaren van kunt genieten? Dan is je vloer egaliseren een goed idee. Bij het egaliseren van een vloer leg je namelijk de basis voor een prachtige vloerafwerking. Of je nu een tegelvloer, laminaat, tapijt of plavuizen wilt plaatsen, het egaliseren van de vloer zorgt altijd voor een mooi eindresultaat. Benieuwd naar hoe dit in z’n werk gaat? We vertellen het in dit artikel!

De voordelen van een geëgaliseerde vloer

Egaliseren zorgt niet alleen voor een mooier resultaat, maar ook voor minder slijtage. Bovendien voorkomt het vochtproblemen. Doordat de ondervloer naadloos aansluit op de boven vloer, krijgt vocht geen kans om tussen beide lagen te komen. Het leggen van een nieuwe vloer op een gladde en vlakke ondervloer gaat ook sneller en gemakkelijker, wat tijd en kosten bespaart. Bovendien verleng je de levensduur van de nieuwe vloer en heb je er langer plezier van.

Hoe gaat het egaliseren van een vloer in zijn werk?

De vloer egaliseren is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk om zelf te doen. Wil je echter meteen zeker zijn van een professioneel resultaat, dan raden we aan om dit over te laten aan een professional. Hij zorgt ervoor dat er een nette en strakke vloer komt te liggen. Maar wellicht ben je toch nieuwsgierig naar het proces van egaliseren. Daarom zullen we hieronder het proces uitleggen.

Oude vloer verwijderen

Voordat de expert kan beginnen met egaliseren, wordt al het tapijt of laminaat van de vloer verwijderd, waardoor je teruggaat naar de basis. Losse vloerplanken worden vastgezet met lange schroeven en eventuele kieren en naden tussen de planken worden opgevuld met snel cement of vulmiddel.

Vloer prepareren

Vervolgens legt de vakman een lange lat over de planken om mogelijke oneffenheden te meten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de vloer eerst op te schuren. De vakman maakt soms gebruik van egaliseerkorrels om het proces te ondersteunen.

Egaliseren houten vloer

Als je een oude woning hebt met ongelijke of scheefliggende houten vloeren, kun je deze probleemgebieden aanpakken door egalisatiemateriaal op de vloer aan te brengen. Het is belangrijk dat het hout stof- en vetvrij is en dat alle spijkers en oneffenheden zijn verwijderd. Eventuele bewegende vloerdelen moeten extra worden vastgezet met schroeven. Bij het egaliseren van een houten vloer maak je gebruik van flexibel egaliseercement om scheurtjes te voorkomen.

Egaliseren betonnen vloer

Bij het egaliseren van een betonnen vloer moet de vloer eerst stof- en vetvrij zijn. Vervolgens behandel je de vloer met een primer om de zuigende werking van het beton te verminderen. Deze primer voorkomt dat het egaliseermiddel te snel in de betonnen vloer wordt opgenomen. Eventuele grote gaten worden vooraf met cement opgevuld. Daarna wordt het egaliseercement voorzichtig uit de emmer gegoten en gelijkmatig verdeeld, zodat het zich geleidelijk kan verspreiden.