Amphia en de Nierstichting wijzen Bredanaars op risico van te veel zout eten

Publieksactie bij het ziekenhuis voor de Week van de Nieren en minder zoutgebruik | Foto: Nina Geelen

Afgelopen vrijdag heeft het Amphia ziekenhuis in samenwerking met de Nierstichting een actie georganiseerd met als boodschap: minder zout, meer smaak. Het doel hierbij is om mensen te informeren over het juiste zoutgebruik in de keuken en gezonde voedingskeuzes. Dit gebeurde naar aanleiding van de Week van de Nieren en de Dag van de Diëtist. 

De Week van de Nieren vond plaats van 14 tot en met 21 september. In de centrale hal van het ziekenhuis konden bezoekers en patiënten op de vrijdag terecht met al hun vragen over gezonde voedingskeuze. 

1 kilo per jaar te veel

“Samen met Amphia willen we mensen inspireren om minder zout te gebruiken in de keuken en gezondere keuzes te maken”, vertelt Isabelle van Waesberge, Relatiemanager partnerships bij de Nierstichting Nederland. “We eten met z’n allen 1 kilo zout per jaar te veel en 1,8 miljoen mensen hebben nierschade. Soms zonder dat ze het weten.”

Ook diëtiste Nikki Meeuwissen van Amphia vertelt dat ze vaak mensen voorbij ziet komen met klachten die veroorzaakt worden door het eten van te veel zout. “Er zijn veel lichamelijke problemen die kunnen ontstaan door een te hoog zoutgebruik. Zeker bij mensen met hartproblemen, nierproblemen of een hoge bloeddruk is het heel belangrijk om hier op te letten.”

Zout in bewerkte producten

In de centrale hal staan verschillende stands om aandacht te vragen voor het onderwerp. Er ligt een zoutboek dat laat zien hoeveel zout in verschillende voedselproducten zit. Slechts 15 procent van het zoutgebruik komt namelijk uit het zoutvaatje. De rest zit allemaal al in bewerkte producten, zoals pakjes, zakjes, potten en blikken. Veel mensen weten dit niet, geeft Isabelle aan. 

“Mensen reageren enthousiast op de actie, maar vaak ook verrast. Ze zeggen dan dat ze zelf helemaal niet veel zout gebruiken, maar weten niet hoeveel er al in supermarktproducten zit”, vertelt Isabelle. “Je mag maar 6 gram zout per dag eten en daar zit je al snel aan. Je hoeft dus eigenlijk zelf geen zout meer toe te voegen aan je maaltijden.”

Naast het zoutboekje zijn er bij de actie ook verschillende voedselproeverijen neergezet. Bijvoorbeeld een fabriekssoep met toegevoegd zout en een verse soep met weinig toegevoegd zout. Zo konden mensen zelf ervaren dat eten met minder zout niet minder lekker hoeft te zijn. Hetzelfde is gedaan met verse hummus met nauwelijks zout en hummus uit de supermarkt. 

Zoutbewust

Naast de Week van de Nieren vond vorige week ook de Dag van de Diëtist plaats. Als diëtiste probeert Nikki Meeuwissen ook om mensen erop te wijzen dat het eten van minder zout gezonder is. Als ze een advies kan geven, dan is het om zo min mogelijk ‘pakjes en zakjes’ te gebruiken en juist veel mogelijk verse kruiden en producten te consumeren. Daarom was er ook een minikruidentuintje te zien bij de actie.