Restaurant Zout en Citroen in Oosterhout behoudt ook in 2025 zijn Michelinster. Daarmee blijft de zaak van Bram en Patricia Helleman voor het zesde jaar op rij een culinaire trekpleister in de regio. “Het blijft elke keer bijzonder om die erkenning te krijgen,” vertelt chef-kok Bram Helleman in het radioprogramma Oosterhout Vandaag van ORTS. “Het is een beloning voor het hele team en de constante kwaliteit die we nastreven.”
De jaarlijkse bekendmaking van de sterren blijft spannend, vertelt de chef. “Je weet nooit wanneer de inspecteurs langskomen. Ze eten anoniem, dus elke gast moet de ervaring krijgen alsof het een inspecteur is. Dat houdt je scherp.”
Continuïteit en eigen stijl
De chef ziet de ster vooral als bevestiging van wat het team dagelijks doet. “We koken op onze manier, met lokale producten en een eigen signatuur,” legt hij uit. “Michelin kijkt naar vijf dingen: kwaliteit, continuïteit, eigen stijl, vernieuwing en smaak. Als die vijf kloppen, dan zit je goed.”
Volgens Helleman draait het succes niet om spektakel, maar om constante kwaliteit. “Je hoeft niet iedere maand iets radicaal nieuws te doen. Als mensen komen voor jouw stijl en tevreden vertrekken, dan heb je het goed gedaan.”
Geen verhuizing, wel toekomstplannen
Eerder gingen er geruchten over een verhuizing naar de Gekroonde Bel, maar die plannen zijn voorlopig van de baan. “We blijven in het Koetshuys van Slotje Brakestein,” zegt Helleman. “Het pand is prachtig, maar eigenlijk te groot voor wat we willen. We onderzoeken nog altijd nieuwe mogelijkheden, maar dat kost tijd.”
Ondertussen wordt achter de schermen al nagedacht over de toekomst van Zout en Citroen. “We willen iets compacters, met nog meer focus op beleving. Maar wat er ook gebeurt, onze stijl en kwaliteit blijven hetzelfde.”
Trots op het team
Ondanks een lastige tijd voor de horeca blijft de stemming positief. “De branche staat onder druk, maar wij hebben een trouw publiek. Zonder mijn team zou dit niet lukken,” benadrukt Helleman. “Iedereen werkt hier met dezelfde passie: gasten een bijzondere avond bezorgen.”
Voorlopig blijft Zout en Citroen dus gewoon op zijn vertrouwde plek in Oosterhout. “We blijven doen waar we goed in zijn,” zegt Helleman glimlachend. “En wie weet wat de toekomst nog brengt.”
Wil je het volledige gesprek met Bram Helleman terugluisteren? Dat kan via het radioprogramma Oosterhout Vandaag van ORTS. Klik hier om de uitzending te beluisteren.




