Patiëntenstop bij huisartsen in Oosterhout

Bij huisartsenpraktijken in Oosterhout worden al maanden geen nieuwe patiënten meer aangenomen, dit is uiteraard een zeer zorgelijke situatie.

Stel je eens voor je komt uit een andere stad in Oosterhout wonen, dan heb je dus in eerste instantie geen dekking voor je medische zorg. Zorgverzekeringen en huisartsen voelen zich verantwoordelijk voor de blijvende toegankelijkheid van zorg in de eerste lijn. En zorgverzekeraars hebben daartoe ook nog eens een zorgplicht.

Het college van Burgemeester en Wethouders informeert de gemeenteraad dan ook als volgt:
Voor de gemeente zijn huisartsen ook een belangrijke schakel en partner binnen bij voorbeeld de uitvoering van de WMO en de Jeugdzorg wet. Ook deze dienstverlening staat enorm onder druk.

Uit de brief aan de raad blijkt dat de huisartsenkoepel ZORROO, een aantal zorgverzekeraars, een vertegenwoordiger van de huisartsen in Oosterhout en de betrokken wethouder in mei afspraken hebben gemaakt voor een oplossing op korte termijn:

  • “De huisartsen werven een nieuwe collega huisarts.
  • De gemeente zoekt actief mee naar tijdelijke, betaalbare, huisvestingsmogelijkheden voor een nieuwe praktijk (voor enkele jaren).
  • Inwoners die zich nieuw willen aanmelden komen op een lijst. Deze lijst geeft inzicht in het aantal mensen dat ‘in de wacht’ staat. Daarnaast bekijken huisartsen op basis van de lijst regelmatig wie zich in kan schrijven op een vrijgevallen plaats in een bestaande praktijk. Daarbij wordt rekening gehouden met schrijnende situaties: bijvoorbeeld bij mensen die niet terecht kunnen bij hun oude huisarts in hun vorige woonplaats.
  • Inwoners die niet zijn ingeschreven bij een praktijk, kunnen beroep doen op de passantenregeling in de ZVW (zorgverzekeringswet). Hierbij gaat het om urgente situaties. De zorgverzekeraar heeft een bemiddelende rol in het kader van wachtlijstbeheer als de inwoner er niet uitkomt met de huisarts.
  • De gemeente neemt contact op met ZORROO in geval inwoners rechtstreeks naar de gemeente bellen. Zo houden we de lijnen kort. De afspraak is dat er in dringende gevallen sowieso een oplossing geboden wordt. “

Omdat Oosterhout naar verwachting zal blijven groeien, moet er, volgens voornoemde brief, voor de langere termijn actief nagedacht worden over: betaalbare huisvesting voor huisartsen, ingepast in de gemeentelijke ruimtelijke plannen, wellicht betere digitale toegang tot huisartsen en blijvende communicatie over de lokale situatie.