Sneak preview in De Pannehoef

Het moge duidelijk zijn, dat De Pannehoef gedacht had wellicht tegen het eind van dit jaar weer open te gaan voor publiek. Maar de huidige prognose is medio 2025. De vleermuizen gooien roet in het eten. Gelukkig is het een niet-zeldzame variant en kan volstaan worden met het plaatsen van “kattenluiken”. Wel vlieguitgang, maar geen -ingang. Na een vastgestelde periode wordt dan weer gecheckt of ze weg zijn en pas dan wordt het buitenwerk gedaan.

Van zolder tot kelder en door alle zalen en ruimtes is te zien dat er binnen al hard gewerkt is. Een grote hoeveelheid, vrijwel onzichtbaar, werk is gedaan. Isolatie, isolatie, isolatie, zowel voor warmte als geluid. 3 gigantische warmtepompen zijn al aangesloten op het gebouw voor toekomstbestendige klimaatbeheersing. Deze winter zullen zij het pand ook vorstvrij houden.

Vloeren en plafonds zijn super geïsoleerd soms zelfs erop en eronder. Uitgebreid luchtcirculatie-systeem is aangebracht. Dankzij het gratis advies van een Oosterhoutse binnenhuisarchitect is het nieuwe kleurenpallet bepaald. Dus weg met geel en rood. Zwart met beige, grijs en wit voeren de hoofdtoon. Het voelt en klinkt warmer.

Het lichtplan is vernieuwd en aangepast. De kelderbak is waterdicht gemaakt, waardoor het niet meer “ruikt” als je binnenkomt en de ruimtes niet vochtig meer zijn. De ramen zijn vervangen door HR++ glas in veelal zwarte kozijnen. De dakconstructie is verstevigd zodat later zonnepanelen geplaatst kunnen worden. De vloeren zijn veelal vernieuwd. De keuken eveneens. Het geheel is nu gasloos.

De bar is gedeeltelijk verlaagd is samenspraak met het KOO zodat ook mensen in een rolstoel makkelijk een drankje kunnen halen. De toiletten zijn vernieuwd en de grote zaal heeft een flexibele scheidingswand gekregen om overlast van het bargedeelte tegen te gaan. Gordijnen gedoneerd door de Bussel worden vermaakt voor hergebruik. En een nieuwe geluidsinstallatie staat op stapel.

Nadat de vleermuizen zijn vertrokken zullen de buitenwerkzaamheden aanvangen zoals het plaatsen van zonnepanelen en het nalopen van het voegwerk. Buiten wordt de weg naar de entree duidelijker aangegeven, je wordt als het ware straks langs een soort rode loper de weg naar binnen getoond. Aan de gevel komt een kunstwerk wat al bijna klaar is en waar twee Oosterhoutse kunstenaars pro deo aan werken.

Het bestuur van De Pannehoef gaat qua uitstraling voor modernisering, maar niet ten koste van authentieke details. Het gevoel van het originele gebouw moet blijven zegt voorzitter van De Pannehoef Boy Neomagus. Als bestuur zijn zij bij iedere stap betrokken en geïnformeerd en dat voelt goed. Hij verheugt zich op de terugkeer, rond de zomervakantie volgend jaar. Dan kunnen ook vaste huurders “De Nachtegalen” en  “De Heemkundekring Oosterhout” hun ruimtes innemen. De opening “wordt een klapper” zegt Boy. Wij kijken ernaar uit.

Wethouder Willem Jan van der Zanden is tevreden met de gang van zaken en hecht er veel waarde aan in dit stadium de raad en de pers te laten zien wat er allemaal gebeurd is, want als De Pannehoef in gebruik is zal dit van al dit werk niets meer te zien zijn. De verduurzaming van het pand is hiermee een feit, met behoud van identiteit. Zo zal het Oosterhout en de omliggende wijken weer jaren van dienst kunnen zijn als plek waar mensen samen komen.