Hoe moet dat nu in Dorst Oost?

In een ingekomen stuk bij de gemeente gedateerd 04.10.2024 lezen wij dat een bewoner van Dorst zijn medewerking intrekt voor de bouwweg voor het plan Dorst Oost.

In Dorst Oost werkt de gemeente aan een nieuwe woonwijk. Het plan voorziet in 165 woningen. Onder andere rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en ongeveer 35 zelfbouw kavels. Er komen ook ruim 20 sociale huurwoningen.

Voor deze ontwikkeling is er al veel uitgegaan over de toegang tot de bouwplaats. Al op 22 februari 2022 vroeg de raad het college een bouwweg te faciliteren vanaf de N282. Uiteindelijk werd door de gemeente (Wethouder Kastelijns) op 22 augustus 2024, de exacte dag van een bewonersoverleg in Dorst, verheugd gemeld dat er mondeling overeenstemming was bereikt met diverse private partijen zodat de eerder geplande toegang langs het Sint Jorisveld (die bij bewoners op bezwaren stuiten) kwam te vervallen.

Door meerdere overeenstemmingen over de tijdelijke huur cq gebruik van grond bood een meer oostelijk gelegen bouwweg uitkomst. Op 24 september j.l. informeerde het college de raad over deze stappen met de volgende woorden: ” …. Inmiddels is er ook schriftelijke overeenstemming bereikt met een bewoner aan de OudeTilburgsebaan. Deze bewoner is bereid om zijn grond te verhuren voor het gebruik van de tijdelijke bouwweg ten behoeve van Dorst Oost. Naast de eerder getekende intentieovereenkomst met van Wanrooij projectontwikkeling B.V. en de afspraak over het huren van de bouwweg op twee zuidelijke gronden vanaf de N282 is er nu ook overeenstemming bereikt voor het laatste noordelijke deel. Hierdoor is privaatrechtelijk alles rond en kan er een bouwweg worden aangelegd vanaf de Rijksweg tot aan de Oude Tilburgsebaan en het plangebied Dorst Oost …..”

De ingekomen brief aan de raad van 4 oktober van één van de bewoners waarmee overeenstemmig is bereikt legt nu een bommetje onder deze toegangsweg. Deze bewoner schrijft in zijn brief aan de raad als volgt:

“Voorstel gemeente: Als wij medewerking zouden verlenen zou men ons bijstaan met de
bouwvergunning resterende grond in ons eigendom. Ons werd medegedeeld met de tekst: U kunt gerust tekenen, wij komen onze afspraken aan u na. Helaas, toen wij de bouwzaken voorlegden waren er opeens problemen en werd de toegezegde medewerking eenzijdig beëindigd.” De brief eindigt met de conclusie: “Bij deze verlenen wij geen enkele medewerking meer met betrekking tot de realisatie van de bouw weg.”

Tevens heeft de Milieuvereniging Oosterhout in een ander ingekomen stuk aan de raad van 3 oktober, haar mening over dit plan nog eens onverbloemd uit de doeken gedaan: “…. Hiermee wordt in onze ogen volledig voorbijgegaan aan de uitspraak van de Raad van State, die het plan vernietigd heeft op grote tekortkomingen. Het gaat om het niet aangetoond zijn van de woningbehoefte, behoefte aan een extra ontsluitingsweg, het niet deugen van het herbegrenzingsbesluit van het college van GS, strijdigheid met de artikelen 3.42, 3.43 en 3.9 van de Interim Omgevingverordening (IOV). Er was geen sprake van fysieke verbetering van de landschappelijke kwaliteit. Ook was er niet naar de gevolgen voor het Natuur Netwerk
Brabant gekeken en dat op dit punt het plan in strijd was met de artikelen 3.15 en 3.19 van de IOV. Daarnaast is de Raad van State niet eens toegekomen om een oordeel te vellen over een
aantal beroepsgronden zoals strijdigheid met artikel 3.80 van de IOV, het verbod op misbruik
van bevoegdheid en de natuurcompensatie. In het plan, dat nu aan u voorgelegd wordt, bestaan deze tekortkomingen nog steeds …..”

Wat is hier nu verkeerd gegaan in het meenemen van deze partijen in het process van zowel bouwplannen als de bouwweg en / of in het nakomen van gedane beloftes wel of niet schriftelijk? De raad zal zich in de komende raadsvergadering van dinsdag a.s., 8 oktober, hierover moeten buigen en tot een besluit moeten komen.

bron: gemeente