Groene Pluim voor Theater de Bussel

“Na alle mooie theaterprijsuitreikingen kregen we er nu zelf een, De Groene Pluim! Een stimuleringsprijs waar we trots op zijn, en die ons helpt met de verdere verduurzaming van onze organisatie”, aldus Theater directeur Charlotte Louwers.

Theater de Bussel is een plek voor zowel lokale inwoners als bezoekers buiten de gemeente. Dit cultureel centrum in het hart van Oosterhout staat bekend om het veelzijdige theater- en concertaanbod, maar is ook een maatschappelijk middelpunt. Het theater integreerde duurzaamheid in alle bedrijfsactiviteiten en neemt haar sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Daarmee onderscheidt Theater de Bussel zich als een inspirerend voorbeeld. Reden voor wethouder Willem-Jan van der Zanden om Charlotte Louwers, directeur bestuurder van het theater, zelf eens op het podium te roepen om de Groene Pluim in ontvangst te nemen. Dat gebeurde op 8 oktober 2024, tijdens een evenement in het kader van de Duurzaam Oosterhout Week.

In alle activiteiten staat duurzaamheid centraal

Het theater investeerde flink in energiebesparing. Zo stapte het theater over op LED-verlichting en werden in de kleine zaal oude lampen van 1000W vervangen door energiezuinige 300W-lampen. Daarnaast gebruikt het theater een innovatief klimaatbeheersingssysteem (BaOpt) op basis van natuurlijke energiebronnen voor verwarming en koeling. Ook werden sedumdaken gelegd om de ecologische impact verder te verkleinen. Bij het theater kunnen bezoekers genieten van biologische koffie en sap. Door het gebruik van duurzame producten draagt het theater bij aan milieubescherming en de ondersteuning van lokale producenten. Daarnaast moedigt Theater de Bussel huurders aan om milieuvriendelijke keuzes te maken bij het ontwerp van decorstukken door een korting te geven als er herbruikbare materialen toegepast worden.

Inclusiviteit prioriteit

Samen met de ongeveer 45 medewerkers biedt het theater een toegankelijke en inclusieve omgeving voor een divers publiek. Ook intern staat inclusiviteit voorop. Kwetsbare groepen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een kans binnen het theater. De vele vrijwilligers vormen het kloppend hart. Zij kunnen actief deelnemen aan het theaterleven en bouwen zo waardevolle sociale connecties op. Daarnaast biedt De Bussel jonge talenten de kans om praktijkervaring op te doen in een dynamische en creatieve sector. Tot slot vormt het theater ook een maatschappelijk middelpunt door onder andere als stemlokaal en priklocatie te fungeren. Zo draagt Theater de Bussel ook bij aan het versterken van de gemeenschap en de lokale economie.

Audit glansrijk doorstaan

De accreditatiecommissie van de Groene Pluim was onder de indruk van de innovatieve oplossingen, maatschappelijke betrokkenheid en duurzame bedrijfsvoering. Dat maakt Theater de Bussel tot een waardige Groene Pluimhouder en een inspirerend voorbeeld voor andere culturele instellingen.

Theater de Bussel is daarmee de zevende duurzame ondernemer die in de gemeente Oosterhout de Groene Pluim ontving. De organisatie treedt in de voetsporen van Rodenburg Biopolymers, Koninklijke Martens Groep, Stichting Pim, Auto was- en poetscentrum ’t Vosje, Totalprint en FreightNed Benelux. Bovendien mag het cultureel centrum zich scharen bij de in totaal meer dan 85 koplopers door heel Nederland. Op de website https://degroenepluim.nl/groenepluimhouders/ lees je meer over de duurzame prestaties van Theater de Bussel.

 Op de foto (vlnr): Jeroen van den Broek (FreightNed), Charlotte Louwers (Theater de Bussel), wethouder Willem-Jan van der Zanden, Evelyn van ’t Hof en Michael den Rooijen (Theater de Bussel) en Jeroen de Lange (bestuurslid De Groene Pluim)