Gemeente Oosterhout start met pilot GFE-cocons voor hoogbouwcomplexen

De gemeente Oosterhout zet een volgende stap in het behalen van de VANG-doelstellingen door het GFE-afval (groente-, fruit-, en etensresten) uit het restafval te halen bij hoogbouwcomplexen. VANG staat voor ‘Van Afval Naar Grondstof’ en is een landelijk programma om het afval beter te scheiden, zodat het uiteindelijk beter te recyclen is. Op 20 november geeft wethouder Marcel Willemsen het startschot voor de pilot.

Goed voor portemonnee en milieu
Op dit moment komt het GFE-afval van diverse hoogbouwcomplexen nog bij het restafval of in een eigen aangeschafte container terecht. Voor de (ondergrondse) restafvalcontainer betalen inwoners van complexen een bepaald bedrag. Met een GFE-cocon hoeft het GFE-afval voortaan niet meer bij het restafval weggegooid te worden. Positief voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Werking van de pilot
In de loop van de komende weken worden 4 hoogbouwcomplexen in Oosterhout voorzien van een bovengrondse GFE-cocon. De bewoners van 4 uitgekozen hoogbouwcomplexen (zowel huur als koop) hebben zich hiervoor aangemeld: Papendonk, Zuiderhout, Bijsterveld en Kapucijnenhof. De deelnemers van deze pilot krijgen van de gemeente een GFE-afvalbakje en een rol composteerbare zakjes om het starten met scheiden te faciliteren.

In de donkergroene GFE-cocon staat een 240L minicontainer die door de inzameldienst geledigd wordt op de reguliere GFT inzameldagen. De inworp van het GFE-afval is gratis en door goed te scheiden hoeven inwoners minder restafvalzakken te kopen. Ook heeft de GFE-cocon een herlaadbare accu met zonnepanelen, waardoor vervanging van de accu niet meer aan de orde is. De cocon maakt de gemeente zo een stukje duurzamer.

Breed uitrollen
De pilot loopt voor een periode van 6 maanden. In deze periode wordt de kwaliteit van het GFE-afval regelmatig gecontroleerd. Zo kan worden onderzocht of een cocon een geschikte oplossing zou zijn voor andere hoogbouwcomplexen. Wanneer de pilot succesvol is, wordt gekeken naar het breed uitrollen van het project in de rest van de gemeente. Hierbij wordt uitgegaan van een vrijwillige deelname. Bewoners van hoogbouwcomplexen worden gevraagd om mee te doen, met elkaar in gesprek te gaan en zich als groep aan te melden voor een GFE-cocon. Bij voldoende aanmeldingen vanuit een complex, wordt er een GFE-cocon geplaatst.

Zaterdag 20 november
Op zaterdag 20 november geeft wethouder Marcel Willemsen om 10.00 officieel het startschot van de pilot bij het hoogbouwcomplex in Papendonk. Tijdens het startschot worden de actuele coronamaatregelen in acht genomen. Dit betekent dat er anderhalve meter afstand van elkaar wordt aangehouden.

7 Comments

    • Ik heb het nog even opgezocht: bericht van deze maand:

      Ook interesse in een GFE-cocon?
      Bewoners van andere hoogbouwadressen in Oosterhout die ook interesse hebben in een GFE-cocon, kunnen dat kenbaar maken bij de gemeente via e-mailadres schoon@oosterhout.nl. Als zij voldoende medebewoners weten te enthousiasmeren, wordt er een GFE-cocon geplaatst. Er zijn voor nu 50 GFE-cocons beschikbaar, dus bewoners die interesse hebben kunnen dat het beste zo snel mogelijk laten weten. “Vanwege de aanschafkosten, de implementatietijd en de opslagmogelijkheden hebben we voor nu 50 cocons beschikbaar. Na de zomervakantie kunnen we de eerste aangevraagde GFE-cocons gaan plaatsen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle hoogbouwadressen in Oosterhout GFE-cocons krijgen”.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.