Warm afscheid pastoor Han Akkermans

In een goedgevulde basiliek aan de Markt in Oosterhout nam Han Akkermans zondag 19 september. afscheid als pastoor van de H.Catharinaparochie vanwege het bereiken van de pensioen-gerechtigde leeftijd. Verwijzend naar de evangelietekst  met de woorden van Jezus “Wie de grootsteonder u wil zijn, moet dienaar zijn”, beschreef hij zijn pastoorschap als dienstbaar leiderschap. Ook de klooster-regelvan de heilige Benedictus schrijft er over. “De taak van de abt( en de pastoor! ) is om zielen te leiden en dienstbaar te zijn aan de gesteltenis van velen. Dat betekent, de een met milde goedheid tegemoet treden, een ander terechtwijzen, weer een ander met overredingskracht..”. De voldoening, zo vertelde Akkermans in zijn preek, zit in het geven, in het dienstbaar zijn zelf. Dat stemt tot dankbaarheid. Vice -voorzitter van deparochie Gerard Peeters roemde de vertrekkend pastoor om zijn inspirerende geloofswoorden en zijn vele pastorale contacten met de parochianen met hun  verschillende achtergronden en afkomst. Zijn veeltaligheid was daarbij altijd een pré. Han Akkermans blijft verbonden aan de parochie als priester – assistent en als ambassadeur van een sport- en vormingsproject in het vluchtelingenkamp Nakivale in Oeganda. Jochem van Velthoven, priester van het bisdom Breda zal zijn opvolger zijn.

1 Comment

  1. Op zoek naar een mogelijkheid om contact te maken met emeritus-pastoor Akkermans heb ik deze site gevonden. En nu hoop ik langs deze digitale route inderdaad een ontmoeting te bewerken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.