Museum Oud Oosterhout en De Ontspanner

Hoe zorg je er als museum voor dat mensen terug willen blijven komen.

Dat is zo eenvoudig nog niet, want de bezoeker kan zomaar denken: “Daar ben ik al geweest, dus dat heb ik wel gezien”. Maar zo is het niet bij Museum Oud Oosterhout. Hier waait al een tijdje een frisse wind en daar komen blijkbaar nieuwe ideeen uit voort. En dus nieuw materiaal voor de bezoeker om te ontdekken.

Een aantal van die nieuwe ideeën:

  1. Recentelijk werden in het museum lezingen gehouden over De Slotbosse Toren en een aparte collectie hierover tentoongesteld.
  2. Er is de afgelopen jaren een behuizing gerealiseerd voor het echt Oosterhouts Abrahamorgel.
  3. Dit jaar heeft het museum het kunstwerk “Opbloeiend Oosterhout” voor expositie in de tuin weten te bemachtigen. De kunstenaar is Gert-Jan Groenendijk. Het werd tevens door vrijwilligers van het museum grondig gerestaureerd.
  4. De collectie in het binnenmuseum wordt steeds gewijzigd en aangevuld, met bijvoorbeeld een expositie over Aardewerkfabriek De Toekomst uit het centrum van Oosterhout, waar miljoenen kopjes, mokken en meer gemaakt werden.
  5. Ook organiseerden zij dit jaar voor het eerst een Stichtingenmarkt op het buitenterrein om zo de verbinding te maken tussen het museum en andere Oosterhoutse stichtingen, maar ook voor de verbinding onderling tussen de deelnemende stichtingen.

En deze week komt er weer een mooie impuls bij want het museum is de gelukkige ontvanger van een schenking, te weten van een aantal foto’s die door leden van fotoclub De Ontspanner zijn gemaakt. Geheel passend bij het idee van het buitenmuseum zullen foto’s van vroeger en nu prijken bij de gebouwen die er tentoongesteld worden. Het zijn een zestal panelen geworden die echt iets toevoegen aan de beleving van de bezoeker.

Wethouder Willem-Jan van der Zanden zal zaterdag om 11.30 uur, samen met Marina van Wissen van De Ontspanner en Fons Fluitman van Oud Oosterhout, de onthulling verrichten.

Luister morgen om 12.40 uur naar het interview hierover in de uitzending van Oosterhout Vandaag https://orts.nl/radio/

Foto: Marianne Zuur / Museum Oud Oosterhout