Vis (met of zonder uitjes) moet zwemmen

Een gezegde wat vroeger veel werd gebruikt om aan te geven dat je na het eten van vis vaak dorst kreeg.

Deze tijd van het jaar kijken we traditioneel uit naar de eerste Hollandse Nieuwe, zoals nieuwe haring ook wel genoemd wordt. En het is weer zover, want een telefoonrondje leert dat je vanaf vandaag ook in de Oosterhoutse viswinkels weer lekkere verse Hollandse Nieuwe kunt kopen, of ter plekke nuttigen. Vanaf 9.00 uur worden ze verkocht.

Wat is nou eigenlijk een Hollandse Nieuwe? Een haring zult u zeggen. Maar het is niet zomaar een haring. Deze vis moet minstens 16% vetgehalte hebben om verwerkt te kunnen worden volgens de typisch Nederlandse bereidingwijze. Echte gezonde vette vis dus.

Vette vis (minimaal 5% vet) is heel gezond voor je lijf en brein. Het is bewezen een positieve werking te hebben op hart en bloedvaten en er wordt onderzocht (men denkt van wel) of er ook een positief effect is op onze hersenen.

Hoewel het aanstaande zaterdag 22 juni pas Vlaggetjesdag is in Scheveningen gaat bij de Oosterhoutse vishandels vandaag de vlag al uit voor de enige echte Hollandse Nieuwe

Foto: Pixabay