Begroting 2025. Voorkomen beter dan genezen.

Donderdag 20 juni werd de perspectiefnota (concept begroting) aan de gemeenteraad gepresenteerd. De raad heeft hierop 16 amendementen, 18 moties losgelaten en 6 toezeggingen van het college gevraagd om de begroting aan te passen. Hierop zijn de ambtenaren en het college opnieuw aan de slag gegaan. Deze week werd bekend hoe de begroting er nu uitziet alvorens deze 5 november weer naar de raad gaat. In de tussenliggende periode kan er nog aan gesleuteld worden

In het kort is er geluisterd naar de raad o.a. op de punten van het niet korten van Theek5 en de Bussel op de verstrekte subsidie, het restaureren van het Theehuisje in Floralia en meer geld in de pot voor het IHP (nieuwbouw of vernieuwbouw) voor scholen.

Als je kijkt naar de balans totalen van onze gemeente, dan zitten we voor 2025 misschien nog net in de +, maar dan moet er niets mis gaan. Voor 2026 zal zowel de raad als het college nog serieus terug moeten naar de tekentafel, want dan is een tekort van ca 11 miljoen voorzien en in de komende jaren daarna eveneens een structureel verlies van meer dan 3 miljoen.

Net als een gezin, kan ook de gemeente niet eindeloos lenen en zullen er in de volgende begrotingsronde nog zware beslissingen genomen moeten worden. Tijdens een gesprek met wethouder Clèmens Piena (sociaal domein, brede welvaart, WMO en ouderenzorg) en wethouder Dees Melsen (financiën) bleek al snel dat Oosterhout in tegenstelling tot andere gemeenten in de regio op tijd is begonnen met het snijden in de uitgaven. Maar dan nog lijkt het een haast onmogelijk opgave om de kortingen van de ontvangen gelden van het rijk op te vang.

Wethouder Piena maakt er geen geheim van dat wat zijn portefeuille betreft,  de uitgaven zo’n 40% van de begroting opsnoepen. Hierin zitten kwetsbare doelgroepen zoals jeugd, ouderen en mensen met een kleine beurs. Deze uitgaven zijn de laatste jaren disproportioneel gegroeid en hier zal voor de toekomst verandering in moeten komen. Niet in de laatste plaats ook omdat hier niet alleen geen geld, maar zeker ook geen mensen beschikbaar voor zijn.

Een beweging van problemen oplossen, naar problemen voorkomen en meer, veel meer zelfredzaamheid. De gemeente hoeft en kan immers niet alles oplossen voor iedereen. Op het preventiebudget voor deze doelgroepen zal dan ook niet worden bezuinigd. De wethouder verwacht dat dit zijn vruchten zal afwerpen in de komende jaren in minder directe zorguitgaven.

Ook zal goed gekeken worden naar de toegang tot het sociaal domein en ook hier zullen spaanders vallen. Onder de loep ligt bijvoorbeeld de min of meer standaard doorverwijzingen van huisarts naar de gemeente voor hulp.

Ook het stadhuis blijft een heet hangijzer, vooral als je een rondje langs de politiek doet. Sommige partijen staan op het standpunt dat het beter is één grote uitgave te schrappen of uit te stellen  (het gemeentehuis) dan aan álle uitgaven te gaan sleutelen.

Wethouder Melsen heeft het over een afgeslankt stadhuis ( met een besparing van 7 miljoen), het terrein van het huidige gemeentehuis komt dan beschikbaar voor woningbouw, een nieuw activiteitencentrum en een gymzaal. De opbrengsten zullen echter niet alle plannen hier kunnen afdekken. Extra geld voor scholen bijna 10 miljoen is wel gevonden uit de huidige reserves. Maar er moet ook meer geld binnen komen. De OZB gaat omhoog, zeker ook voor bedrijven en de toeristenbelasting eveneens.

Donderdag 5 november bespreekt de gemeenteraad de begroting. Dit is een openbare vergadering in de raadszaal.