Amphia biedt kankerpatiënten Keppies aan, dankzij steun van Roparun Jaarlijks …

[ad_1]
Amphia biedt kankerpatiënten Keppies aan, dankzij steun van Roparun

Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 100.000 mensen de diagnose kanker. Ongeveer 3000 van hen krijgt hun diagnose en behandeling in Amphia. Voor patiënten die als gevolg van de behandeling kaal worden en last hebben van hun hoofdhuid, heeft Stichting Roparun 150 zogenaamde “Keppies” ter beschikking gesteld. Het eerste exemplaar werd vandaag officieel door een oncologieverpleegkundige aangeboden aan een patiënt.

Afhankelijk van de soort kanker en het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt, kan de behandeling van kanker bestaan uit het toedienen van medicijnen, zogenaamde chemotherapie. Hoewel deze medicijnen steeds beter in staat zijn de kanker te bestrijden of te remmen, worden patiënten vaak ook geconfronteerd met de vervelende bijwerkingen ervan. Zo kan een deel van deze medicijnen haaruitval veroorzaken en kunnen huidproblemen optreden. Annemieke van Lubeek kreeg zelf te maken met de ziekte en de bijwerkingen, en ontwierp speciaal hiervoor een zacht mutsje dat de naam Keppie kreeg. Annemieke vertelt: ”Het is eigenlijk vooral bedoeld voor de nacht. Je kan zelfs al last hebben van je hoofdkussen als je hoofd kaal is en je huid gevoelig. Daar wilde ik iets aan doen. Doordat de naadjes tegen elkaar aanliggen in plaats van over elkaar heen is het mutsje zo zacht.”
“Een goed initiatief”, zegt Tanja Rozenbrand, teamleidinggevende van de afdeling Longoncologie. “Veel van onze patiënten ondervinden ook hinder van de kaalheid en gevoelige huid. Overdag worden vaak mutsen, sjaals, petjes of pruiken gebruikt, maar een Keppie is een mooie aanvulling voor de nacht”.

Dankzij de steun van Roparun kan Amphia 150 patiënten een Keppie aanbieden. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. De Keppies zijn niet alleen voor patiënten met longkanker, ook patiënten met andere vormen van kanker die door hun behandeling kaal zijn geworden, kunnen met de verpleging van de dagbehandeling overleggen over de mogelijkheden.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.