Stap één: op zoek naar nieuw aanbod voor mantelzorgers Krachtig Oosterhout: zo…

[ad_1]
Stap één: op zoek naar nieuw aanbod voor mantelzorgers

Krachtig Oosterhout: zorg en ondersteuning die past

Zorg en ondersteuning bieden die past bij de inwoners van de gemeente Oosterhout. Dat is in een notendop het doel van Krachtig Oosterhout. In dit initiatief komen de kennis en ervaring van Amphia, GGD West-Brabant, Zorroo huisartsengroep, Surplus Welzijn en gemeente Oosterhout bij elkaar. De komende jaren worden in negen programma’s de behoeften en knelpunten van Oosterhoutse inwoners in kaart gebracht en ontwikkelen de partners er een passend aanbod op. De eerste doelgroep is potentieel overbelaste mantelzorgers.

In 2016 hebben Amphia, GGD West-Brabant, Zorroo huisartsengroep, Surplus Welzijn en gemeente Oosterhout de koppen bij elkaar gestoken. Veranderingen in wensen en behoeften, technologische ontwikkelingen en de veranderingen in het sociaal domein bieden kansen voor samenwerking en vernieuwing.

Eén van de resultaten van deze samenwerking is het initiatief ‘Krachtig Oosterhout’. De vijf partners hebben afgesproken om negen programma’s te maken, die inwoners ondersteunen om aan hun gezondheid te werken. Doel van ‘Krachtig Oosterhout’ is om in drie jaar 5% van de inwoners te ondersteunen (2.700 personen).

Positieve gezondheid
De programma’s zijn erop gericht gezondheidsproblemen te voorkomen (preventie). Het werken vanuit ‘positieve gezondheid’, naar het model van onderzoeker Machteld Huber, vormt de rode draad in de te ontwikkelen programma’s. Gezondheid wordt daarmee breder ingestoken dan alleen de lichamelijke of geestelijke gezondheid. Op basis van onderzoek door Tranzo (wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University) en door data van de partners te koppelen, worden knelpunten en behoeften van Oosterhoutse inwoners in kaart gebracht. Dit wordt voor negen verschillende doelgroepen of thema’s gedaan. De eerste doelgroep is potentieel overbelaste mantelzorgers. In februari startten de eerste onderzoeksactiviteiten en voor de zomer gaat het eerste programma van start.

Met de lokale vraag in beeld ontwikkelen de vijf partners vervolgens samen een aanbod én voeren dit uit. Dit kan in de vorm van bijvoorbeeld workshops, lezingen of (digitale) producten. Uitgangspunt is aansluiten bij de actuele vragen in de Oosterhoutse samenleving en verbinden van de kennis en ervaring van de partners.

Kennisinstellingen, zorgverzekeraars en studenten
Ook landelijk is de interesse gewekt. Vanuit ZonMw is een eerste subsidiebijdrage verkregen en met zorgverzekeraars worden contacten gelegd om ze bij het project te betrekken. De aanpak ‘Krachtig Oosterhout’ sluit ook aan bij de interesse van Avans en NHTV. Van beide hogescholen worden twee teams van twee studenten aan het kernteam toegevoegd.

Kweekvijver voor vernieuwing
Krachtig Oosterhout is de komende drie jaar een kweekvijver voor vernieuwing. Een manier om samen te proberen en te experimenteren. Wat goed werkt, wordt onderdeel van het aanbod in ondersteuning en zorg.
Daar waar het elkaar versterkt sluit ‘Krachtig Oosterhout’ aan op bestaande initiatieven. Ook wordt er samengewerkt met andere lokale partners om inwoners van Oosterhout mogelijkheden te geven om zelf hun gezondheid te bevorderen.


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.