Gezondheidscontrole GGD West-Brabant

Gezondheidscontrole GGD West-Brabant

Eén derde van de inwoners van West-Brabant ervaart (ernstige) beperkingen in activiteiten door gezondheidsproblemen. Dit blijkt uit de regionale cijfers van de Gezondheidsmonitor van GGD West-Brabant. Ruim 18.000 inwoners van 19 jaar en ouder namen in 2016 deel aan dit grootschalige onderzoek door een vragenlijst in te vullen.

Ervaren beperkingen bij 19 tot 64 jaar
Beperking en regie over eigen leven
Het al dan niet hebben van een beperking beïnvloedt de regie die men ervaart op zijn of haar eigen leven. Het merendeel van de West-Brabanders (95%) zonder langdurige ziekte of aandoening, ervaart matig of veel regie over zijn of haar eigen leven. Voor inwoners mét een langdurige ziekte of aandoening is dit 78%. Mobiliteitsbeperkingen hebben de grootste invloed op eigen regie. De cijfers laten zien dat zelfredzaamheid niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De GGD komt in het bijzonder op voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, waaronder mensen met een beperking.

Ervaren beperkingen bij 65 plus

Lokale gegevens per gemeente
Een derde van de volwassen West-Brabanders zegt op dit moment door gezondheidsproblemen beperkt te zijn in dagelijkse activiteiten. Maar er bestaan wel lokale verschillen in het ervaren van beperkingen. Hieronder de cijfers per gemeente.

Ervaren beperkingen per gemeente

Op hoofdlijnen kunnen we stellen dat de resultaten in ons werkgebied vergelijkbaar zijn met de gemiddelde landelijke resultaten. Wij hebben naast dit vaste pakket van vragen ook een aantal, meer verdiepende vragen uitgezet onder volwassenen en ouderen. Hierdoor kunnen we voor ons werkgebied nog specifieker nagaan hoe het staat met de gezondheid van de doelgroep en zo onze gemeenten op maat adviseren.

Gezondheidsmonitor 2016
De vragen de Gezondheidsmonitor gingen onder andere over gezondheid, manier van leven, woonomgeving en zorg- en welzijnsvoorzieningen. De GGD West-Brabant voert dit onderzoek eens in de vier jaar uit in opdracht van haar 18 gemeenten. Het onderzoek is een samenwerking tussen GGD’en, CBS en RIVM. Gemeenten gebruiken de resultaten van het onderzoek om via beleid en activiteiten de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren.Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.