Drie bedrijfspanden gesloten, twee woningen op komst Burgemeester sluit drugsloo…

[ad_1]
Drie bedrijfspanden gesloten, twee woningen op komst
Burgemeester sluit drugsloods Bakkerstraat

Burgemeester Huisman van de gemeente Oosterhout heeft vrijdag voor een periode van zes maanden het pand Bakkerstraat 26 gesloten, vanwege de vondst van 2361 hennepplanten, eerder deze maand.

De hennepkwekerij werd 10 oktober 2017 ontdekt en ontruimd door de politie. De burgemeester sluit vandaag het pand, waardoor het een half jaar niet gebruikt kan worden door de eigenaar. Eerder dit jaar werden al drie Oosterhoutse bedrijfspanden voor een half jaar door de burgemeester gesloten. Het gaat om panden aan de Nijverheidsweg, Wetering en de Meidoornlaan. De burgemeester heeft het voornemen om ook een vierde pand aan het Goorke te sluiten.

De productie en handel in drugs wordt ook in Oosterhoutse woningen aangetroffen. In het afgelopen jaar heeft de burgemeester twaalf waarschuwingen verstuurd aan inwoners die in hun woning een hennepkwekerij hadden ingericht. Als zoiets een tweede maal plaats vindt, wordt het woonhuis gesloten. De burgemeester heeft daarnaast het voornemen om twee woningen, aan de Noorderbeemd en de Trompenburg, voor drie maanden te sluiten, vanwege de vondst van harddrugs. Bezwaren daartegen lopen nog.

Burgemeester Huisman: “Zoals overal in Brabant wordt ook in Oosterhout illegaal wiet gekweekt, soms in grote hoeveelheden. Vanzelfsprekend accepteren wij dat ook in Oosterhout niet. Om te beginnen is het levensgevaarlijk, want regelmatig wordt er illegaal stroom afgetapt. Dat levert ook voor de omgeving een brandgevaarlijke situatie op, en meer dan eens branden dergelijke kwekerijen uit. Ten tweede is wiet kweken een illegale daad die deel uit kan maken van een breed spectrum aan criminele activiteiten, waarbij intimidatie, omkoping en uitbuiting van mensen, naast het gebruik van wapens niet geschuwd wordt. Ook dat bedreigt onze veiligheid.”

In het nieuwe regeerakkoord wordt een pilot aangekondigd waarin het kweken van wiet in een gecontroleerde omgeving wordt toegestaan, zodat coffeeshops legaal bevoorraad kunnen worden. Het doel daarvan is de criminaliteit rondom coffeeshops overbodig te maken.
Burgemeester Huisman ziet een dergelijke aanpak echter niet als oplossing voor de problematiek waarmee zijn gemeente te maken heeft.
Huisman: “Het effect van die aanpak is misschien enigszins merkbaar in steden met coffeeshops, die dan legaal bevoorraad kunnen worden. Maar het lijkt mij een druppel op een gloeiende plaat. Ook in Oosterhout hebben we te maken met kwekerijen, waar wiet wordt gekweekt voor de internationale markt. Ik zie niet in hoe je de productie van die enorme hoeveelheden drugs kunt gaan legaliseren, terwijl Nederland internationale verdragen over het verbod van wiet telen gesloten heeft.”

Hennepkwekerijen en drugspanden worden regelmatig ontdekt dankzij meldingen van inwoners die bezorgd zijn over hun veiligheid. Burgemeester Huisman roept de inwoners van Oosterhout op om hun vermoedens te blijven melden bij de gemeente (meldpunt) of de politie. Dat kan anoniem. Huisman: “Deze meldingen worden verzameld en op een dag staat daar de politie voor de deur.”


[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.