DICHTEN VOOR SINTERKLAAS Afgelopen zaterdag 25 november vond vanaf 15.00 uur de…

[ad_1]
DICHTEN VOOR SINTERKLAAS

Afgelopen zaterdag 25 november vond vanaf 15.00 uur de jaarlijkse ORTS Sinterklaas gedichtenwedstrijd plaats. Plaats van handeling was café de Apotheek.

Omdat de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 met rasse schreden naderen had het team van Oosterhout Vandaag veelal dichters uit de lokale politiek uitgenodigd een gedicht voor te dragen voor de enige, echte Sinterklaas.
Maar ook kroegbaas René Rijksen, ORTS voorzitter Hans van Brummen én zijne Ontzettende Hoogheid Prins Mienus de XIVde maakten hun opwachting.
D’66 had haar kopvrouw Marleen Hemmer afgevaardigd. zij beet het spits af in een gezellig drukke Apotheek.
De jury van deze jaarlijks terugkerende wedstrijd bestond dit jaar uit de winnaar van vorig jaar Peter de Kock, taaldeskundige Eus Roovers en stadshistorica Cock Gorisse. Uiteraard werden deze bekwame lieden aangevoerd door Sint Nicolaas zelf.

Na Marleen Hemmer betraden achtereenvolgens Jan-Willem van der Zande (GroenLinks), Hans van Brummen (ORTS), Ad Strack van Schijndel (GBV), Ruben Jacobs (CDA), Jules de Nijs (Gemeentebelangen), Alexandra Beekers (partijnaam nog te onthullen), Cees Noltee (GroenBrabant), ZOH Prins Mienus 14(heerser van Kaaiendonk), René Rijksen ( café de Apotheek), Anton van Opzeeland (PvdA), Jan Peters (VVD) en Maarten Hooijmaiers (Oosterhout Samen) het podium.

De jury was onder de indruk van de voordrachten dit jaar. Origineel, creatief en vooral kort en helder. Jurylid Eus Roovers adviseerde de aanwezige raadsleden hun bijdragen voor de gemeenteraad voortaan ook zo ‘kort en puntig’ te houden.

Opvallend was dat de favoriete onderwerpen van de juryleden in heel wat gedichten terugkwamen in de rijmelarijen. Feyenoord, bijenvelden en de Biënnale kwamen regelmatig aan bod. De dichters deden geen enkele poging te verhullen dat dit bedoeld was om de jury te beïnvloeden. Maar ook werd veel aandacht gevraagd voor serieuze zaken als duurzaamheid en oog voor armoede.

Nadat alle kandidaten hun voordracht hadden gebracht trok de jury zich terug voor ampel en rijp beraad. ‘Het was zeer moeilijk dit jaar’, aldus Sinterklaas. ‘Het niveau was dermate hoog dat alle bijdragen dicht bij elkaar lagen’.
Toch had de jury grote consensus over wie winnen moest. het winnende gedicht van de winnaar kwam bij ieder individueel jurylid voor in de top 3. Hij werd geroemd om zijn creatieve ‘out of the box’ wijze waarop de winnaar zijn gedicht bracht.
Wat de overwinning van Cees Noltee nog meer glans gaf is het gegeven dat het pas de eerste keer was dat Noltee deelnam aan de dichtwedstrijd. Debuteren en winnen! Noltee was niet sprakeloos door zijn overwinning. Dat typeert hem.
Noltee liet zijn voordracht vooraf gaan door het lied ‘mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en borduurde op dit thema verder.

Voor de winnaar eeuwige roem, jurylidmaatschap voor de editie 2018 en een lekkere banketletter. Voor de overige deelnemers was er natuurlijk ook een heerlijke chocoladeletter.

(foto’s via W.Christ)[ad_2]

Source

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.