Samenwerking voor Duurzame Driehoek van start

De drie kloosters en de zuivelboerderij in het prachtige stukje Oosterhout van de Heilige Driehoek, zetten samen een stap richting verduurzaming. Zij laten op 9 en 10 oktober –  in de week van de duurzaamheid- samen een energiescan uitvoeren met steun van de gemeente en provincie Noord-Brabant. De kloosters zijn een belangrijk onderdeel van monumentaal Oosterhout om te behouden voor de toekomst

Energietransitie

De overheid stimuleert maatschappelijke partners en bedrijven om zo veel mogelijk energie te besparen en zo mogelijk zelf energie op te wekken. Want dit draagt bij aan de doelstellingen om klimaatneutraal te worden in 2050. De gemeenteraad bespreekt op 22 oktober duurzaamheidsbeleid voor een versnelde energietransitie voor 2030. Maar de gemeente neemt door het ondersteunen van dit initiatief alvast een stap in de goede richting. Met de energiescan laten de kloosters – Paulusabdij, inclusief zuivelboerderij De Driehoek, Sint-Catharinadal en de Onze Lieve Vrouwe Abdij – de energie- en warmtesituatie van de gebouwen meten.

Advies op maat voor energiebesparing

De energiescan legt van de gebouwen de huidige situatie en conditie vast. Het gaat dan om monumentale waarden, de technische condities, het gebruik en de huidige energieprestatie. Per gebouw wordt daarna een advies op maat gegeven. In het advies zitten quick-wins, maatregelen die aansluiten bij het huidige gebruik, maatregelen die noodzakelijk zijn bij een toekomstig intensiever gebruik en collectieve voorzieningen. 

Monumenten duurzaam behouden

De gemeente en provincie zullen samen de kosten van de energiescan delen.

Voor de gemeente Oosterhout draagt dit project bij aan de doelstellingen om klimaatneutraal te worden en CO2 uitstoot te verminderen. De provincie heeft de ambitie om de geschiedenis van Brabant door te geven aan volgende generaties. Deze geschiedenis is onder andere vastgelegd in monumenten. Voor de instandhouding van monumenten is het noodzakelijk om mee te gaan in de energietransitie en de hoge energiekosten onder controle te krijgen.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.