Hitachi schrapt 115 banen in Oosterhout


In Oosterhout (NB) wordt productie gestopt.

Onderdelen distributie en verkoop en service voor Nederland blijven in Oosterhout gevestigd
Hitachi CME wil maatwerkproductie concentreren in fabriek te AmsterdamDe directie van Hitachi Construction Machinery Europe NV (HCME) heeft een besluit in voorbereiding om de productie- en distributieactiviteiten die nu plaatsvinden in Oosterhout, te verplaatsen naar de bestaande HCME-productielocatie in Amsterdam. HCME zal zich in Nederland uitsluitend gaan richten op het produceren van machines op maat, om daarmee te voldoen aan de toenemende vraag van haar dealers in heel Europa. Om schaalvoordelen te benutten, zullen de productie en assemblage van standaardmachines voornamelijk worden  overgelaten aan de fabrieken in Japan. Het overlegproces met de Ondernemingsraad en de vakorganisaties voor deze voorgenomen verplaatsing is inmiddels gestart.HCME verwacht deze besprekingen na de zomer af te kunnen ronden. Daarna zal deze transitie een aantal maanden in beslag nemen, zodat deze afgerond kan zijn in december van 2021. Als dit voorstel doorgang vindt, zullen in de loop van 2021 mogelijk 115 arbeidsplaatsen verloren gaan.Op dit moment geeft de onderneming prioriteit aan ondersteuning van haar medewerkers. Met de werknemersvertegenwoordigingen wordt de inhoud van het sociaal plan besproken, waarbij gedwongen ontslagen niet kunnen worden uitgesloten. Het bedrijf zegt toe er alles aan te doen om haar medewerkers te ondersteunen bij het vinden van ander werk, hetzij binnen het bedrijf, hetzij buiten het bedrijf met behulp van outplacement.Achtergrond van verplaatsing werkzaamheden
Om de continuïteit van de onderneming ook op langere termijn te waarborgen en daarmee de werkgelegenheid zeker te stellen, moet het businessmodel herzien worden. HCME zal de dealers meer maatwerkactiviteiten voor de Hitachi-machines aanbieden. Dit is iets dat de dealers over geheel Europa ook van HCME verlangen, hetgeen hen onnodige activiteiten bespaart, zoals verwijderen en herplaatsen van een cabine om bijvoorbeeld een kachel te kunnen plaatsen. De organisatie ziet een groeiende vraag naar dit maatwerk. Echter, vanaf dan zullen de standaardmachines voor Europa in Japan geproduceerd gaan worden. Verder zal extra geïnvesteerd worden in innovaties op het gebied van service, onderdelen, training en lease/verhuur. De verwachting is dat door deze wijzigingen HCME klantvriendelijker en efficiënter kan inspelen op de vraag van de Europese markt. De schamele resultaten in de afgelopen jaren, de veranderende marktvraag en de huidige economische omstandigheden, maakten het noodzakelijk voor HCME om dit besluit te nemen.Over HCME
HCM is een divisie van Hitachi, die haar hoofdkantoor heeft in Tokyo, Japan. Dit Japanse conglomeraat ontwikkelt en produceert ongeveer 20.000 producten binnen meer dan 1.000 business units, die alle gericht zijn op markten zoals IT, Industrie, Mobiliteit, Energie en Smart Life. Waar de gehele organisatie bestaat uit ongeveer 320.000 personen over de gehele wereld, biedt de Hitachi Construction Machinery Division werkgelegenheid aan ongeveer 25.000 mensen. Bij HCM Europa werken circa 600 mensen in de productie, verkoop en service van een complete range van hoge kwaliteit hydraulische graafmachines, kiepwagens en mijnbouw machines voor de Europese markt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.