Beste Oosterhouters, carpe diem

Zoals velen van u werk ik nu veel vanuit huis; met mooi weer vooral met de laptop in mijn tuintje. Het leuke van onze buurt is dat er altijd wel leven is. Er wordt verhuisd, er wordt geklust. Oosterhouters zijn bezige bijen. Ook merk je dat een aantal mensen kiest voor vakantie in eigen tuin. Ze halen het beste uit de zonnige dagen die we de afgelopen tijd hebben gehad.

Zo hoorde ik een paar dagen lang, enkele deuren verder, een opa en oma met hun kleinkind spelen. Er werd gespetterd in een zwembadje en soldaatje gespeeld. Ze hadden zoveel plezier. Het was gewoon aanstekelijk. Later hoorde ik van oma, een leuke dame van rond de vijftig, dat haar dochter moest bevallen, waardoor zij even de zorg voor de kleine op zich had genomen. De bevalling kon ieder moment beginnen en vanwege de coronamaatregelen kon oma haar dochter niet ter plekke ondersteunen. Dat maakte het moeilijk en spannend voor haar. Ze vertelde me hoe belangrijk ze familie vindt voor haar en voor een kind, omdat ze haar eigen vader al op jonge leeftijd was verloren. Ze had een tweede vader gekregen. Een geweldige man die veel voor haar heeft betekend, waardoor zij is geworden wie ze nu is: een sterke vrouw met een stevig verleden. Haar tweede vader leerde haar van het leven te genieten onder het bekende motto ‘pluk de dag’. Als klein meisje begreep ze dat nog niet en vroeg hem steeds waar die bloemetjes dan stonden. Later werd het haar duidelijk. Naast hard werken als zzp-er probeert ze nog iedere dag naar dit motto te leven, samen met haar man.

De coronamaatregelen houden ons allemaal bezig, op wat voor manier dan ook. Maar het leven gaat gewoon door. Laten we corona en het leven niet te veel met elkaar laten conflicteren, maar zo goed mogelijk laten samengaan. We hebben het over het algemeen niet slecht vergeleken met sommige anderen. Niet alleen ondanks, maar ook dankzij de coronamaatregelen hebben we de ruimte om van elkaar en van het leven te genieten.

Over ruimte gesproken, de scholen zijn weer begonnen. Ik hoop dat alle kinderen en jongeren hun onderwijzers de ruimte geven die de jeugd vaak spreekwoordelijk ook van hen krijgt. Alleen door ruimte te geven, houdt de jeugd de ruimte om naar school te gaan en hun wereldje door te laten draaien. Jong en oud hebben elkaar nodig. Laten we daarom solidair blijven en de ruimte benutten die er wél is. Zo beschermen we elkaar en dat is volgens mij het allerbelangrijkst. Alleen dan kunnen we allemaal de dag blijven plukken.

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester Oosterhout

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.