Beste Oosterhouters, investeer in elkaar

Afgelopen week had ik voor het eerst weer een echt lekker volle werkweek achter de rug. We hebben met het college vergaderd en ik heb een paar mooie avonden met de gemeenteraad gewerkt. Een van die avonden was ik met een aantal raadsleden op bezoek in de Contreie. Als gemeentebestuur investeren we graag tijd in het bezoeken van onze buurten en wijken om elkaar zo te leren kennen of banden te verstevigen. In deze tijd niet met alle raadsleden, maar met een mooie vertegenwoordiging, zodat het bezoek “coronaproof΅ was.

Een aantal enthousiaste bewoners uit de buurt liet ons vol trots hun mooie Contreie zien. Niet alleen de straten, speeltuinen, parken en huizen, maar ook wat ze daar allemaal met elkaar doen. Het is leuk en leerzaam om te zien hoe iedere wijk of buurt zich op een eigen manier ontwikkelt. We hebben gesproken over zaken waarbij de samenwerking (nog) beter kan en waar we als gemeente toch écht nog eens een keer naar moeten kijken. Ik zie dit als kansen. Als gemeente leer je veel van je eigen inwoners. Hun passie en grote betrokkenheid voor de buurt zijn een inspiratiebron voor ons allemaal.

Daarbovenop mocht ik deze week samen met onze geweldige – maar helaas vertrekkende – Commissaris van de Koning een prachtig boek over 750 jaar Catharinadal in ontvangst nemen. Een mooie bijeenkomst waar ook nog mooi werd gesproken en gezongen. Het boek over de zusterorde in Oosterhout bevat veel informatie. Ook over de historie van het leven in het klooster en de onzekere tijden die de orde heeft meegemaakt. Je leest in het boek over de investering in deze prachtige plek, met als laatste ontwikkeling de mooie wijngaard, de prachtige winkel en het heerlijke restaurant. Zeker de moeite van een bezoekje waard.

Ik heb uitgebreid met de zusters mogen spreken over de investering in elkaar. Hoe krijgen zij het voor elkaar om dit zo lang met elkaar vol te houden? De verhalen kwamen al snel los. “Weet u burgemeester,” vertelde een van de zusters mij, “dat isolement dat we in deze coronatijd hebben, zijn wij natuurlijk gewend. We hebben elkaar, maar natuurlijk ook het geloof dat ons steun geeft en ons verbindt.” Waarop een andere zuster aangaf dat zij de organisatie van deze dag best spannend vond. “Ik zag best een beetje op tegen vandaag. Maar toen we vanochtend samen het gebed hadden gedaan, wist ik weer dat ik er niet alleen voor sta. Ik voel de kracht van het intense samenzijn met ons, de andere zusters.” Toen ik naar buiten liep, liep Zuster Maria Magdalena met mij mee naar de deur. “We zijn zeker heel intens verbonden, maar” voegde zij eraan toe, “we hebben ook allemaal verschillende karakters. Dus je moet ook wel investeren in elkaar om er iets moois van te maken.”

Op de fiets naar huis bedacht ik me nog wat een goed voorbeeld deze dames voor ons allen kunnen zijn en vooral in deze tijd. Maar dit geldt natuurlijk ook voor de enthousiaste wijkvertegenwoordigers.

Ik weet dat veel inwoners er alleen voor staan, omdat ze alleen leven of zich kwetsbaar voelen voor corona. We kunnen hier samen wat aan doen, met de voorbeelden van de zusters en de wijkvertegenwoordigers in ons achterhoofd. Investeer in de plek waar je woont en de mensen daaromheen waardoor je ook van elkaars kracht en gezelschap kunt genieten. Al is het op gepaste afstand. Investeren in elkaar, levert het mooiste rendement op.

Oosterhout, meer voor elkaar!
Mark Buijs, burgemeester Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.