Beste Oosterhouters, samenspelen

Vorige week kreeg ik best nog wat reacties: “We doen het toch best goed in Oosterhout, we hebben maar één besmetting burgemeester?” Helaas keken ze dan niet naar de besmettingen de dag ervoor en niet naar de dag erna. De stijgingen zijn best fors. Soms bedenk ik me dan ook: wat kan ík doen om jullie en mijzelf te blijven motiveren om dit toch samen op te pakken? Tot ik vorige week een onderscheiding mocht uitreiken aan Frits Bayens. Iemand die een voorbeeld voor me is geworden.

Ik vertelde u vorige keer over de moderne ridders, mensen die meestal belangeloos iets voor iemand betekenen. Frits Bayens is zo’n ridder en sinds zaterdag in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens zijn laatste concert heb ik van zijn bigband, maar ook van hem enorm genoten. Ik kwam binnen met een mondkapje op en was net door loodgrijs herfstweer gelopen. Niet iets waar ik zelf een erg warm gevoel van krijg. Maar eenmaal binnen in onze prachtige cultuurtempel De Bussel, die door Charlotte en haar team prachtig omgetoverd was in een huiskamer (coronaproof), begon mijn temperatuur al te stijgen. En toen de bigband zijn warme klanken losliet, werd mijn hart pas echt verwarmd.

Frits Bayens stuurde zijn gezelschap aan met zijn handen, maar soms ook met een klein knikje, een knipper met zijn ogen of even ritmisch tikken met zijn voet. Al die losse stemmetjes hard of zacht, hoog of laag, in partijen of contrapartijen, eindigden uiteindelijk in één stem, die van de prachtige Frits Bayens Bigband. Allen op zoek naar één doel: het spreken van de taal van de muziek. Ik weet dat het mij niet altijd lukt om in deze samenleving en zelfs in mijn eigen orkestbak, iedereen één taal te laten spreken. Dus wat kan ik van deze man leren? Want ja, ook burgemeesters leren elke dag, net als u.

Dus ging ik na het concert met mijn collega burgemeester uit Geertruidenberg – u kent haar nog wel Marjan Witte – met Frits in gesprek. Op zoek naar het geheim van samenspel. “Investeer in je mensen, zodat je elkaar beter kent en je dezelfde taal spreekt, in ons geval die van muziek. Maar het allerbelangrijkste, verbied het om vals te spelen” vertelde Frits. Verbied het om vals te spelen. Heel, heel wijs gesproken. En ik ga ermee aan de slag.

Over wijs gesproken, deze week is er een topper van ons heengegaan. Iemand waarover ik mooie verhalen heb gehoord en die velen van u goed kenden. Iemand die ook niet van valsspelen hield en die de taal van iedereen in De Slotjes sprak. Nardy Kapitein. Hij stond tussen de mensen in en probeerde ze te motiveren, ieders taal te spreken en goed te doen. Ik vind het jammer dat ik met dit mooie mens niet heb kunnen samenwerken. Voor mij, maar ook voor u, hoop ik dat we van hun voorbeeld kunnen leren. En net als zij, goed kunnen doen. Ook al spelen we soms verschillende partijen of spreken we niet altijd dezelfde taal, laten we afspreken dat we in ieder geval niet valsspelen, maar samenspelen.

U heeft de minister president gehoord. We moeten echt stevig met elkaar aan de bak.
Oosterhout, meer voor elkaar!
Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.