Binnenstadondernemers onder één paraplu

Vanaf 28 oktober draagvlakmeting nieuwe BIZ binnenstad

Alle winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren van het Oosterhoutse winkel- en horecacentrum gaan de komende vijf jaar samenwerken om de binnenstad bruisender te maken. Dat is althans het doel van de Bedrijven-investeringszone (BIZ) Binnenstad 2021-2025, waarvoor de ondernemers en eigenaren tussen oktober en december gaan stemmen. Indien er voldoende draagvlak gemeten wordt, treedt de nieuwe samenwerking op 1 januari 2021 in werking. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om goedkeuring te geven aan deze nieuwe draagvlakmeting.
De samenwerking tussen de ondernemers speelt zich af in het gebied dat grofweg ligt tussen de Markt, de Heuvel en het Schapendries. Naast deze drie pleinen behoren belangrijke straten als Kerkstraat, Arendstraat, Keiweg, Nieuwstraat en Klappeijstraat tot het samenwerkingsgebied, evenals delen van de Torenstraat en de Leijsenhoek.
Verenigd
Het idee van zo’n bedrijven-investeringszone is dat alle partijen gezamenlijk financieel bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de binnenstad. De winkeliers, horecaondernemers en vastgoedeigenaren worden in één stichting verenigd. Bijdragen aan de BIZ is verplicht voor iedere ondernemer en eigenaar in het gebied. Dat zorgt voor een structurele financiële basis waarbij iedere ondernemer die in het gebied actief is ook meebetaalt aan de programmering. De stichting bepaalt waarin geïnvesteerd wordt.
Nieuw is dat in december ook de samenwerking met het overdekte Arendshof I en II contractueel wordt vastgelegd. De ondernemers van Arendshof worden geen lid van de BIZ, maar de samenwerking in het overdekte winkelcentrum verloopt volgens dezelfde spelregels als in de BIZ. De winkel- en horecastraten en het overdekte winkelcentrum werken met dezelfde agenda, voeren samen hun plan van aanpak uit en treden eensgezind naar buiten met één product: de binnenstad. Daarmee worden alle centrumondernemers onder één paraplu verenigd.
Succes
De stichting BIZ is volgens het bestuur van de stichting en de gemeente de afgelopen jaren een groot succes geweest. Via deze stichting is bijvoorbeeld succesvol bijgedragen aan de aankleding en vergroening van de binnenstad door middel van geveltuintjes, feestverlichting, nieuw stadsmeubilair en zandsculpturen.
Er werd een groot aantal activiteiten georganiseerd om een breed scala aan bezoekers naar de binnenstad te trekken. Voorbeelden daarvan zijn: Black Friday, Koningsdag, Korenfestival Beachhandbal, Lentekriebels…

Daarnaast werd geïnvesteerd in een gezamenlijke communicatie en promotie van de binnenstad via posters, websites, social media en een kerstglossy.
De professionele invulling van het stadsmanagement is de afgelopen jaren ingevuld door de aanstelling van een binnenstadmanager, die een verbindende rol vervult tussen de ondernemers, pandeigenaren, activiteitenorganisatoren, het bestuur van de stichting BIZ, de gemeente en andere belangrijke partijen.
De uitdagingen van de binnenstad zullen er de komende jaren niet kleiner op worden. Problemen rondom leegstand, attractiviteit, verminderd bezoek en veiligheid zullen ook de komende jaren blijven spelen. Daarom is een eendrachtige samenwerking van alle partijen van belang.
Rol gemeente
Hoewel de belangrijkste bijdrage door de partijen in de binnenstad wordt geleverd en zij ook het initiatief tot een BIZ nemen, heeft ook de gemeente Oosterhout een taak. De gemeente organiseert om te beginnen de draagvlakmeting (= stemming onder de deelnemers). Burgemeester en wethouders besluiten de draagvlakmeting te houden en stellen de gemeenteraad voor om de daarbij behorende verordening vast te stellen.
De gemeenteraad neemt daar in de raadsvergadering van 27 oktober een besluit over. De stemming gaat bij een positief besluit de volgende dag van start; op woensdag 28 oktober, 17.00 uur in De Bussel. De meting sluit op 7 december.
Een levendig winkel- en horecacentrum is een belangrijke voorziening voor een stad, zowel voor de eigen inwoners als voor bezoekers. Vanuit die gedachte draagt de gemeente Oosterhout ook financieel bij aan de stichting BIZ; jaarlijks met een bedrag van € 140.000. De ondernemers in de binnenstad brengen daar bovenop ook een bedrag van circa € 140.000 bijeen. Dat laatste bedrag wordt door de gemeente geïnd via een belasting en ter beschikking gesteld van het BIZ-bestuur. Mocht het niet komen tot een nieuwe BIZ voor de periode 2021-2025 dan zullen structurele bedragen voor het bruisend maken van de binnenstad niet beschikbaar zijn.
Voorwaarden
Of de BIZ na de stemming in werking treedt hangt af van een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn dat minimaal de helft van de ondernemers (bijdrageplichtigen) in het gebied een stem uitbrengt en dat twee-derde van die uitgebrachte stemmen voorstander is van de samenwerking. Of de stemming aan alle voorwaarden voldoet wordt bepaald door een notaris, die op 7 december zij verslag uitbrengt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.