Versnelde aanleg rotonde N631/Ketenbaan klaar

In Oosterhout is de rotonde op de kruising van de provinciale weg N631 (Vijfeikenweg) met de Ketenbaan in gebruik genomen. De rotonde is vanwege de verkeersveiligheid versneld gerealiseerd. In het verleden zijn er op deze plek meerdere ongelukken geweest, waarvan enkele met dodelijke afloop.

De openingshandeling is verricht door gedeputeerde Christophe van der Maat en wethouder Clemens Piena.“De opening is weliswaar een mooi moment, maar de voorgeschiedenis is tragisch”, zegt Van der Maat. “De N631 staat bekend als een gevaarlijke weg, vooral vanwege deze kruising. Daarom heb ik direct ja gezegd tegen het verzoek van de gemeente om deze rotonde versneld aan te pakken, aangezien verkeersveiligheid bij de provincie de hoogste prioriteit heeft. Met deze aanpassing behoren zware ongevallen hopelijk tot het verleden.” 

Wethouder Piena valt Van der Maat daarin bij. “Lang is de kruising een van de gevaarlijkste plekken in onze gemeente geweest. En het is goed om even stil te staan bij de slachtoffers die deze kruising in de loop der jaren heeft gevergd. Dat maakt het moment waarop we de kruising kunnen inruilen voor een rotonde alleen maar zinvoller. Het is goed dat provincie en gemeente hier samen een goede, robuuste en veilige oplossing hebben neergelegd.”

De rotonde is één onderdeel van het groot onderhoud aan de N631 wat halverwege vorige maand is gestart en begin 2021 wordt afgerond. Naast onderhoud en de rotonde worden ook nog andere maatregelen doorgevoerd die de verkeersveiligheid ten goede komen. Eigenlijk zou het groot onderhoud aan de N631 inclusief de bouw van de rotonde op de Ketenbaan tegelijkertijd worden uitgevoerd met een andere aanpassing aan de provinciale weg, het vervangen de spoorwegovergang in Rijen door een tunnel. Dat laatste is onderdeel van nog veel meer aanpassingen rond het stationsgebied in Rijen en kan pas in 2022-2024 gebeuren. Door het onderhoud inclusief de rotonde los te koppelen van de onderdoorgang in Rijen, kon de Ketenbaan versneld worden aangepakt.

Om het verleden niet te vergeten wordt komende winter het middeneiland van de rotonde voorzien van ‘herdenkingsbeplanting’. De beplanting is een initiatief en ontwerp van de dochter van een verkeerslachtoffer. De komende periode wordt de laatste hand gelegd aan de rotonde, een van de vier afslagen (de N631 richting Rijen) blijft tot 6 december afgesloten. Daar is een omleidingsroute voor ingesteld. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.