Beste Oosterhouters, energiegevers

Afgelopen zondag was ik vroeg op, voor een zondag. Ik had niet echt rustig geslapen, want ik maakte me als burgervader zorgen dat er toch iets kon gebeuren. De hele week sta ik al in de ‘waakstand’, want al die rellen in het begin van de week vreten een hoop energie. Dit zal voor meer inwoners en ondernemers in de wijken hetzelfde zijn geweest. Hoe fijn is het dan dat er niets is gebeurd. Ook kwam ik erachter, toen ik zondagochtend naar beneden ging, dat het stralend weer was. Weliswaar fris, maar de zon stond prachtig aan de blauwe wolkenloze hemel.

Mijn broer Harry had met me afgesproken om te gaan mountainbiken bij de Vrachelse Heide. Ik wilde hem eigenlijk afbellen, want ik was behoorlijk moe na deze week. Maar toen bedacht ik dat je energiezuigers hebt, maar ook energiegevers. En met het fijne gevoel dat het rustig was gebleven in Oosterhout, ben ik toch op de fiets gesprongen. De lichte bewolking in mijn hoofd verdween als sneeuw voor de zon. Lekker met mijn broer Harry, buiten in de zon, heerlijk bewegen in plaats van zitten. Ik kan het iedereen aanraden om zo je batterij weer op te laden.

Terwijl ik deze column schrijf, kijk ik terug op afgelopen week. Het was spannend, maar ook heel bijzonder. Al snel kwam ik tot de conclusie dat we deze week heel veel geweldige hulp hebben gehad. Allereerst van onze eigen medewerkers en boa’s die bijna de hele week, 24/7 in dienst zijn geweest. De politie, die ons echt extra goed heeft bediend met inzet van mensen. Jullie verdienen een groot compliment. Maar het meest bijzondere vind ik de hulp uit onverwachte hoek. Zo betuigde Bor van Bor Tattoo openlijk zijn steun aan Oosterhout, de beide moskeeën lieten mensen in de avond rondlopen om te helpen en ook kregen we hulp van Rodney. Ja, die van de boksschool Rodney’s Gym.

Rodney kent veel jongeren. Hij liep met ons rondes in de wijken. Ook maakte Rodney een paar mooie filmpjes, waarmee hij jongeren aansprak op hun gedrag. Hij vertelde hen dat je je toekomst vergooit als je door rellen een strafblad krijgt. Maar het mooiste was dat hij ze aanspoorde om al die overtollige energie straks, als het weer kan, in de sportschool te gebruiken. Tenslotte hebben we, naast de steun van deze toppers, ook van heel veel inwoners – vaak via de wijkmakelaars – tips en meldingen gekregen. Hiermee waren de boa’s en wijkagenten erg geholpen. Maar ook ouders en jongerenwerkers, omdat zij hiermee in gesprek konden met de jongeren.

Wat fijn dat je als burgervader kunt rekenen op de steun en medewerking van al deze betrokken mensen. Zodat we samen onze kinderen kunnen begeleiden in het maken van goede keuzes. Het is gek, vorige week noemde ik ze nog gespuis en vandalen. Dat is best een stevige uitspraak. Maar het is wel ónze jeugd, het zijn onze Oosterhoutse kinderen. Als burgervader ben ik op zijn tijd blij met hulp van anderen en ik zal ook niet schromen om hulp te vragen. Ik hoop dat u dat ook doet als het even niet loopt met uw kinderen. Ze hebben het zwaar in deze tijd en zullen niet altijd even goed willen luisteren. Gelukkig gaan de basisscholen weer open. Dat zal hopelijk ouders en kinderen energie geven.

Al met al een bijzondere week, waarbij ik heb geleerd dat we in Oosterhout meer voor elkaar betekenen. We helpen en steunen elkaar als het nodig is en laten dit zien. Jullie geven me energie!

Oosterhout, meer voor elkaar!

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.