Gemeente Oosterhout gaat de strijd aan met gemeente Altena tijdens het NK Tegelwippen

Van 30 maart t/m 30 september strijden gemeente Oosterhout en gemeente Altena tegen elkaar in het NK Tegelwippen. Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd van zes maanden, waarin gemeentes tegen elkaar strijden om zoveel mogelijke tegels te verruilen voor groen.  

Een klimaatadaptief en biodivers Oosterhout

Naast de rivaliteit tussen gemeentes, dient het NK Tegelwippen ook een hoger doel. Het verwijderen van (tuin)tegels en het aanbrengen van beplanting zorgt voor een klimaatadaptief en biodivers Oosterhout. Bomen en planten vangen zonnestraling op en verdampen water, waardoor hitte wordt onttrokken aan de omgeving. Ook kan regenwater beter worden opgevangen tijdens piekbuien. Een overschot aan regenwater zakt dan de bodem in. Dit is goed voor de planten en zorgt voor een voldoende grondwaterstand. 

De eerste tegels zijn eruit

Als symbolische eerste start voor het NK Tegelwippen werd op zaterdag 20 maart al aangehaakt bij de boom-plant-dag van Oosterhout Duurzaam. Met de inzet van inwoners is er nu al 200 m2 aan tegels vervangen door beplanting. Ook is er steeds meer belangstelling voor de subsidieregeling klimaatvriendelijke tuinen. Hiermee kunnen inwoners bijvoorbeeld een groen dak aanleggen, een regenton plaatsen of andere klimaatvriendelijke voorzieningen aanbrengen. De komende maanden volgen er nog meer acties waar inwoners aan mee kunnen doen om hun tuin aan te pakken. 

Meedoen

Wethouder Arnoud Kastelijns moedigt iedereen aan om mee te doen. “De komende jaren gaan we als gemeente hard aan de slag om ons gebied klimaatadaptief en biodivers te maken. Maar dat kunnen we niet alleen. Ook inwoners, ondernemers en andere partijen kunnen daaraan bijdragen.”, aldus Arnoud Kastelijns.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.