Beste Oosterhouters, de jeugd kijkt vooruit

Vorige week had ik het over mooie muziek en dat bracht me aan het denken over Sem en Pasen. Wat hebben die twee dingen nu met elkaar te maken zult u denken? Wel, Sem is een jongen die ik voor het eerst heb gezien bij een debatwedstrijd van het Monseigneur Frencken College. Ik was daar jurylid. Wat heb ik daar van al dat jonge talent genoten, en zo ook van Sem. Maar naast een debattalent blijkt hij ook over zangtalent te beschikken. Hij heeft twee jaar terug de Strot van Oosterhout gewonnen, op het Parkfeest opgetreden en ‘Halleluja’ van Lenard Cohen gezongen in de Sint Jansbasiliek. Adembenemend.

Diezelfde Sem werd twee weken terug tweede bij The Voice of Holland. Hij werd gecoacht door Waylon die samen met Ilse de Lange furore maakte door tweede te worden op het Eurovisie songfestival. Sem bracht met zijn mooie stem en positieve bijdrage in The Voice lichtpuntjes voor iedereen. Hij laat zien dat hoe groot de uitdagingen ook zijn, juist de jongeren het verschil kunnen maken.

De jeugd kijkt namelijk bijna altijd vooruit. Ook al zijn er moeilijke tijden, terugkijken is geen optie. Voor jongeren ligt de meeste tijd immers vóór hen. Dus in welke situatie je ook verkeert, als je jong bent kijk je vooruit. Je ben toekomstgericht. Dat zag ik ook bij Sem. Gedreven om zijn talenten toe te passen en de mensen voor zich te winnen.

Ooit heb ik een project in Afrika mogen draaien. Nou, ik kan u vertellen, die jongeren hadden weinig om naar uit te kijken en toch wilden zij vooruit. De levensvreugde die zij aan de dag legden zonder dat daar in onze ogen enige grond voor was, was onvoorstelbaar. Gek, maar in ons DNA zit iets dat ons voortstuwt. Zoals bij een scherpe ondernemer die iedere dag ondanks teleurstellingen toch weer kansen ziet. Hoe minimaal dan ook. Het lijkt alsof zij na een grote tegenslag bijna altijd weer opstaan.

Ik weet dat opportunisme ook zijn risico’s kent en positief denken niet altijd makkelijk gaat. En voor sommigen onmogelijk is, omdat ze het gewoon even niet meer weten of alleen maar achterom blijven kijken. En dan zie ik Sem, of denk ik aan die jongeren in Afrika, dan gun ik iedereen de energie en drive vooruit te willen. Kijk eens niet achterom, gooi de winter van u af en stap vooruit.

En daar komt Pasen om de hoek kijken. Voor de een het feest van de wederopstanding, voor de ander het feest van de lente, voor weer de ander een moment om met de familie (op afstand) samen te zijn. In alle gevallen het feest van de toekomst, van vooruitkijken. Wanneer u dit leest is het wensen van een fijn paasweekend, mosterd na de maaltijd (en terugkijken). Daarom hoop ik dat u in het afgelopen weekend genoeg inspiratie – en misschien een vleugje Sem – heeft opgedaan om de toekomst positief tegemoet te treden.

Ik wens u een fijne week en vraag u om eens extra te letten op de eenzame mensen om ons heen. Zwaai eens naar de buurman of -vrouw of neem de tijd voor een praatje, nu we weer wat vaker buiten zijn. Het helpt hen om ook weer naar de toekomst uit te kunnen kijken.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.