Beste Oosterhouters, Jan en Anita

Jan en Anita Kooijman zijn de drijvende krachten achter de goederenbank in Oosterhout. De goederenbank is een voedselbank en een spullenbank (onder andere kleding) tegelijkertijd. Ik heb de behoefte om uit te leggen wat de goederenbank is en doet, omdat de meesten van ons er waarschijnlijk nooit zijn geweest. Het is fijn als je het niet nodig hebt, maar het is oh zo belangrijk dat het er wel is.

De goederenbank heeft enige tijd geleden aangegeven dat ze meer ruimte nodig hebben. Toen de kans zich voordeed, heeft wethouder Marcel Willemsen ervoor gezorgd dat ze de benodigde extra ruimte kregen. Afgelopen week was de opening van deze nieuwe ruimte en Marcel en ik mochten daar bij zijn. Ik raakte in gesprek met Jan Kooijman die ontzettend blij was met de extra ruimte. Die wordt niet alleen gebruikt voor een uitbreiding van het aantal producten, maar vooral ook als ontmoetingsruimte.

Jan vertelde me: “Brood uitdelen kan iedereen, maar hier komt toch echt wel meer bij kijken. Bij mensen die op één of andere manier – vaak buiten hun eigen toedoen – in de problemen komen, is de eenzaamheid vaak groot. Hier zijn allerlei redenen voor, maar vaak is het schaamte. Dat is zo jammer.” Jan probeert samen met Anita voor deze mensen het wekelijkse noodzakelijke ritje naar de goederenbank ook een uitje te laten zijn. Voor de meeste klanten is dit slechts één van de spaarzame contacten met anderen. Naast het sociale aspect is deze ontmoeting ook een contact tussen lotgenoten. Ze kunnen elkaar daarin ondersteunen en dat is echt heel belangrijk.

Het is jammer dat wij het begrip ‘voedselbank’ of ‘goederenbank’ kennen in zo’n welvarend land als het onze. Als burgemeester, en ik weet dat we dat niet zomaar kunnen veranderen, schaam ik me daar soms wel een beetje voor. Wat is het dan fijn dat we Jan en Anita en al hun vrijwilligers en sponsoren hebben om deze mensen te helpen. Een aantal van deze vrijwilligers en sponsoren heb ik nog even kunnen spreken. Duidelijk is hun enthousiasme over hun bijdrage aan het geheel en wat dat voor henzelf betekent. Het geeft ze vooral een heel goed gevoel.

Helaas heb ik Anita niet kunnen spreken op deze dag. Ze was zo druk met van alles. Bij het afscheid heb ik haar nog heel kort kunnen vragen hoe het gaat. Maar eigenlijk was de tijd te kort. Daarom heb ik met haar afgesproken dat ik haar op een zaterdag een keer kom helpen. Dan kan ik het goede werk met mijn eigen ogen bekijken, de vrijwilligers meehelpen en bezoekers ontmoeten. Ik kijk ernaar uit.

Oosterhout, meer voor elkaar

Mark Buijs, burgemeester van Oosterhout

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.