Arendshof 2 maakt kans op transformatieprijs

Uitreiking Vastgoed Transformatie Award op 17 november

De gemeente Oosterhout maakt met de ombouw van winkelcentrum Arendshof 2 naar een gemeentehuis grote kans op de Transformatie Award 2021. Oosterhout is een van de drie kanshebbers op deze prestigieuze award op het gebied van binnenstedelijke transformatie. Op 17 november wordt de winnaar bekend gemaakt.

De jury van de Vastgoedmarkt Transformatie Award stelde eind september een shortlist samen met zes projecten die kans maken op de prijs. Van die zes projecten konden er drie een nominatie krijgen. Oosterhout is één van de drie genomineerden.

Waardering
Wethouder Dees Melsen: “Het zou natuurlijk heel feestelijk zijn als we deze landelijke prijs winnen, maar dat we tot de laatste drie behoren vind ik al een hele mooie blijk van waardering. Het is de jury van deze award opgevallen dat we in een middelgrote gemeente als Oosterhout maar liefst negenduizend vierkante meter winkelvloer uit het centrum halen en op die manier effectief de leegstand van winkels bestrijden. Dat we vervolgens ook nog het nieuwe gemeentehuis in de binnenstad vestigen, waardoor het gebouw meteen een goede bestemming krijgt, ook dat is de jury niet ontgaan.”

Oosterhout
De gemeente Oosterhout kocht eind 2020 het winkelcentrum Arendshof 2 om het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak uit de binnenstad te halen. Niet lang daarna besloot de gemeenteraad om het nieuwe gemeentehuis van Oosterhout niet te ontwikkelen op de locatie Slotjesveld, maar deze onder te brengen in het nieuwe gemeentelijk eigendom van Arendshof 2.
Een deel van Arendshof 2 maakte overigens al deel uit van het project Arendsplein, waar twee bankgebouwen en een aantal winkels worden getransformeerd naar appartementengebouwen in een groene omgeving.
Volgens de inzending van de gemeente kan deze vergroening en investering in duurzaamheid van Arendshof 2 als voorbeeld dienen voor andere vastgoedeigenaren in de binnenstad. “De transitie van winkels naar gemeentehuis zal daarbij als een vliegwiel voor de verdere transitie en ontwikkeling van de binnenstad fungeren,” aldus de gemeente.

Kanshebbers
De andere twee inzenders die kans maken op de award zijn te vinden in Rotterdam en Utrecht. In Rotterdam gaat het over de transformatie van de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk waar zich nieuwe ondernemers vestigen, de ondermijning wordt teruggedrongen, de saamhorigheid toeneemt en waar zich spontaan kunstprojecten aandienen. In Utrecht gaat het over de ombouw van het enorme winkelpand De Planeet aan de Lange Viestraat naar een mixed-use gebouw met winkels, kantoren en horeca.

Leegstand
Het motief om deze award in te stellen is het landelijke probleem van leegstand in de binnensteden. Volgens de initiatiefnemers is transformatie naar functies als wonen, horeca of kantoor een optie. Maar vaak is dat niet gemakkelijk omdat de belangen van vastgoedeigenaren, financiers, de gemeente en ondernemers uiteenlopen. De Transformatie Award gaat ieder jaar naar een project dat daarvoor als voorbeeld en inspiratie kan dienen.

Lef
Volgens de jury zijn de genomineerde projecten zeer verschillend, maar hebben ze toch veel gemeen: “De drie kanshebbers op de Transformatie Award getuigen van een grote dosis lef bij de aanpak van afgegleden winkelpanden of -gebieden. Risicodragende partijen hebben een transformatie in gang gezet naar een multifunctionele invulling. Er is commitment van de gemeente en achter de projecten zit een professionele organisatie. De plannen bevorderen leefbaarheid en er is nadrukkelijk nagedacht over duurzaamheid in de breedste zin

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.