Voedseltuin gaat van start in de Oranjepolder

Een prachtig begin van 2022, want de (Stichting Voedseltuin Oosterhout) heeft een locatie voor de Voedseltuin toegewezen gekregen. En wel een perceel aan de Domeinweg in de Oranjepolder. Dit stuk landbouwgrond is perfect gelegen, met goede vruchtbare grond en ook nog eens groene buren; de IVN en de Volkstuinenvereniging. De Stichting Voedseltuin heeft een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een tijdelijke opslag van tuinmaterialen en wat basisvoorzieningen. “Nu de contouren van de beoogde locatie steeds duidelijker worden gaan we snel de buurt informeren over onze plannen. Ook hopen we nog meer vrijwilligers te krijgen om met ons mee te helpen,” geeft de voorzitter Peter van der Kraan aan. In de voedseltuin zal groente en fruit verbouwd gaan worden dat naar de Voedselbank De Baronie gaat. De doelstelling van de Stichting Voedseltuin Oosterhout is namelijk het toegankelijk maken van gezonde voeding voor iedereen en de voedselbank in het bijzonder.

De voedseltuin is een burgerinitiatief van vrijwilligers, dat is omarmd door de gemeente Oosterhout. Allereerst middels een subsidie van de gemeenteraad en nu dus ook door het beschikbaar stellen van een perceel. Zodra de buurt geïnformeerd is en de vergunning definitief is, kan de tuincommissie van start. Deze maakt een teeltplan en gaat -samen met vrijwilligers- het perceel inrichten en gereed maken. Het doel is om in maart/april het eerste pootgoed te kunnen zetten..

Hulp

De Stichting Voedseltuin Oosterhout heeft al veel belangstellenden om zich heen verzameld, maar kan altijd nog vrijwilligers gebruiken. Dus iedereen die het leuk vindt om in deze grote moestuin te werken, kan zich opgeven. Lekker in de buitenlucht en met een mooi sociaal doel. Uiteindelijk willen ze een nu nog leeg weiland omtoveren tot een mooie groene duurzame oase met (fruit-)bomen en struiken. Iedere vorm van hulp is welkom; van tijd om mee te helpen tot het schenken van gereedschap. Hoewel de stichting een genereuze subsidie heeft gekregen van de gemeente Oosterhout, kan ze donaties goed gebruiken om het perceel verder in te richten. “Onze ambities zijn realistisch maar veelomvattend. Buiten de impulssubsidie van de Gemeente Oosterhout, donaties en subsidies, zoeken we steun bij alle Oosterhouters om dit project te omarmen,” aldus de enthousiaste Peter van der Kraan.

Stichting Voedseltuin OosterhoutDe Stichting Voedseltuin Oosterhout is op 13 maart 2020 opgericht met als doel de Voedselbank Oosterhout een vaste en gegarandeerde aanvoer van verse, ecologisch geteelde groenten en (klein) fruit te kunnen aanbieden. Momenteel zijn er zo’n 250 gezinnen (ongeveer 600 monden) afhankelijk van de Voedselbank Oosterhout (Goederenbank de Baronie) en de verwachting is dat dit aantal nog verder gaat toenemen. Er is voldoende aanvoer van houdbare producten maar een gegarandeerde, wekelijkse aanvoer van verse groenten is er nauwelijks.

Dagbesteding en educatie

Naast het produceren van gezonde voeding heeft Stichting Voedseltuin Oosterhout nog andere doelen. De voedseltuin gaat een zinvolle en prettige dagbesteding bieden waar respect, waardering en presteren naar eigen kunnen een belangrijke rol spelen. Verder zijn educatie voor jong en oud en het stimuleren van duurzame en biologische tuintechnieken belangrijke thema’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.