Opvang vluchtelingen in Sint Paulusabdij en andere kleine locaties start na Pasen

Vanaf woensdag 20 april start de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Sint Paulusabdij en op andere kleinere locaties, zoals leegstaande appartementen en een accommodatie in Dorst.  Hiermee komen in totaal nog zo’n 45 tot 50 opvangplaatsen extra beschikbaar in de gemeente Oosterhout. Het aantal plaatsen hangt af van de grootte van de geplaatste gezinnen. Wanneer en hoeveel vluchtelingen er precies komen is nog niet bekend.

Sint Paulusabdij

In de Sint Paulusabdij is een kleine ruimte in het hoofdgebouw door de gemeente verbouwd tot drie kamers met een gemeenschappelijke woonkamer, keuken en sanitair. Leden van de kloosterorde van Chemin Neuf hebben meegeholpen aan de verbouwing en het inrichten van de ruimtes. Vanaf 20 april kunnen hier maximaal tien Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. De gemeente zorgt samen met Surplus voor begeleiding. De gemeente heeft omwonenden met een brief geïnformeerd.

Leegstaande appartementen

Thuisvester heeft 5 leegstaande appartementen ter beschikking gesteld in flats die op termijn gesloopt zullen worden. De gemeente heeft deze appartementen schoongemaakt en ingericht voor opvang van Oekraïense gezinnen. Ook heeft de gemeente zelf een appartement klaargemaakt voor een groot Oekraïense gezin. Een appartement dat leegstaat tot de verbouwing van Arendshof 1 tot gemeentehuis. De gemeente zorgt samen met Surplus voor begeleiding. Buren worden persoonlijk op de hoogte gesteld door de gemeente.  

Accommodatie in Dorst

Een particulier aan de Baarschotsestraat in Dorst heeft een opvanglocatie voor 10 Oekraïense vluchtelingen ter beschikking gesteld. De ruimte was al volledig ingericht. Nu hebben ze een vergunning gekregen voor tijdelijke huisvesting van Oekraïners. De gemeente zorgt samen met Surplus voor begeleiding. Buren zijn persoonlijk op de hoogte gesteld door de eigenaar en krijgen een brief van de gemeente.

Uitbreiding aantal opvangplaatsen Amphia

Inmiddels zijn de twee verdiepingen van de opvanglocatie Amphia vol. Er worden daar nu 54 vluchtelingen opgevangen, het gaat dan om gezinnen. Op 22 april komen er 34 extra opvangplaatsen bij op een leegstaande verdieping.

Opvang in gemeentehuis vol

In het gemeentehuis in het E-blok worden nu 64 vluchtelingen opgevangen. Hiermee zit deze opvanglocatie vol.

Pasen voor Oekraïners

Burgemeester Mark Buijs is erg dankbaar voor het aanbod van de opvanglocaties: “Het is fantastisch dat we in Oosterhout met zoveel mensen in actie zijn gekomen om deze vluchtelingen in ons midden op te nemen en ze te voorzien van een fijne veilige plek om tijdelijk te wonen. Chemin Neuf en Thuisvester stellen hun ruimtes zonder kosten beschikbaar, dat is echt geweldig. En ook complimenten voor alle ambtenaren die zich dag en nacht inzetten om de locaties te verbouwen, in te richten en te bemensen. En natuurlijk dank aan al die vrijwilligers die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de vluchtelingen kunnen meedoen aan de gezamenlijke Paasviering die in Oekraïne traditioneel op 24 april is. Al die hulp geeft een warm gevoel, echt Oosterhout meer voor elkaar.”  

Als u vragen heeft

Voor vragen over de opvang van vluchtelingen vindt u op de gemeentelijke website http://oosterhout.nl/oekraine een vraag en antwoordlijst.  Voor overige zaken kunt u contact opnemen met de gemeente door een e-mail te sturen naar hulp-oekraïne@oosterhout.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.