Middeleeuws feest bij Slotbosse Toren

Open Monumenten Dagen

Waar ?  Kasteeldreef 32, 4907 EA Oosterhout.
Wanneer ?  Dit weekend, zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Waarom ?  Om de ruïne van Kasteel “Huis ten Strijen” (De Slotbosse Toren), de aandacht te geven die het als een van de meest tot de verbeelding sprekende Oosterhoutse middeleeuwse monumenten verdient.

Gedurende deze twee dagen verandert het normaal afgesloten toren terrein in een druk middeleeuws toernooiveld.  Zo ging dat immers ook ten tijde van Willem van Duvenvoorde. Als hij in residentie was, was het een drukte van jewelste en krioelde het van de manschappen, meiden, knechten, soldaten etc.

Er rijden jonkvrouwen te paard rond en zwaardvechters zullen hun krijgskunsten oefenen. De Zwaardkring heeft op gezette tijden workshops waaraan je kunt deelnemen  12.30 uur en 15.30 uur op zowel zaterdag en zondag. De Zwaardkring is gespecialiseerd in 15e eeuwse zwaardkunst, in historische zowel als moderne context.

Grijp nu je kans om (onder begeleiding)  mee te vechten op een middeleeuws strijdtoneel ten tijde van Johanna van Polanen. Tussen deze workshops door zijn er demonstraties zodat er altijd wat te zien is op het gebied van oude en nieuwe vechtkunst.

Diverse roofvogels zijn te bewonderen die in de middeleeuwen o.a. voor de jacht gebruikt werden.  Er is een karikatuur tekenaar, traditionele leerbewerkers laten hun ambacht zien. En natuurlijk kunt u unieke memorabilia kopen van Kasteel Strijen en De Slotbosse Toren.

Met een Blijde (een middeleeuws gevechtswapen, soort middeleeuwse katapult, maar dan in het groot)  kun je op een doel te schieten. De Huntersclub zal aanwezig zijn om geïnteresseerden het boogschieten te leren en te laten zien.  Heel interactief !

De Hospitaalridder van de Orde van Gemerth vertellen hun verhaal over de bescherming van de Pelgrims die naar het Heilige Land gingen en tonen hun krijgskunsten die daarvoor nodig waren. Ook in Oosterhout waren er Hospitaalridders gevestigd, de Johanitter Orde. Omdat deze Pelgrims onderweg nogal wat te verduren kregen, werden er hospitalen opgericht door en voor christenen. In 1048 stichtte een groep kooplieden uit het Italiaanse Amalfi een hospitaal in Jeruzalem. Dit Hospitaal van Sint Jan vormde het begin van een broederschap die zich door de eeuwen heen zou blijven bezighouden met het helpen van zieken en anderszins hulpbehoevende medemensen.

Zaterdag en zondag zijn er ook ook  gidsen en vertellers aanwezig die het verhaal van De Slotbosse Toren, zijn hoogtij dagen onder Willem van Duvenvoorde en het latere verval vertellen. Wow wat was het kasteel toen  groot!  Maar de gidsen kunnen je ook vertellen wie en hoe belangrijk Willem van Duvenvoorde eigenlijk wel was voor Oosterhout.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.