(G)een kerk voor de Voorhei Op zaterdag 31 december 2016 vind in de Sint-Anton…

[ad_1]
(G)een kerk voor de Voorhei

Op zaterdag 31 december 2016 vind in de Sint-Antoniuskerk aan de Sint-Vincentiusstraat 113 te Oosterhout om 17.00 uur de laatste viering plaats. Daarna wordt de ”kerk voor de Voorhei” gesloten. Meer dan 108 jaar is de Sint-Antoniuskerk dan “in bedrijf” geweest.

Over hoe het begon en het was, is bij het eeuwfeest van de Sint-Antoniusparochie een boek verschenen. Daarin neemt de Oosterhoutse historica Dr. J.J.A.M. (Cock) Gorisse ons mee terug naar die tijd.
Hoe de toenmalige bisschop van Breda Mgr. Leijten, vanwege de hoge kosten 71.300 gulden (€ 32.409), lang twijfelde om een nieuwe kerk te bouwen op de Voorhei. Maar besloot hij: “Het zielenheil van de gelovigen van de Voorhei en de opvoeding van de jeugd wegen zwaarder.”
Hoe kapelaan Ch. Th. Bressers bouwpastoor werd en hoe de Sint-Jansparochie in het begin weigerde om een bijdrage te geven voor de bouw van de nieuwe Antoniuskerk. Uiteindelijk gaf het kerkbestuur van de Sint-Jan, met tegenzin en na aandringen van de bisschop, 15.000 gulden.
Voor wie alles van de geschiedenis van de Antoniuskerk wil weten is het boek een prachtig sinterklaasgeschenk.

Boek: Een kerk voor de Voorhei. Honderd jaar Sint-Antoniusparochie Oosterhout, 1908 – 2008
Van: Dr. J.J.A.M. (Cock) Gorisse
Prijs: € 15,00
Alleen verkrijgbaar bij: Antoniushuis “De Vinder”, Sint-Vincentiusstraat 113A, Oosterhout.
Geopend: maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.00 uur en 13.30 uur – 16.00 uur met uitzondering van maandag- en woensdagmiddag.


[ad_2]

Source

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.