Gemeente onderzoekt overname zonnepark A59 in eigen beheer

Het college van burgemeester en wethouders heeft op woensdag besloten de raad voor te leggen om te starten met de optie om het zonnepark langs de A59 in eigen beheer te ontwikkelen. Dit levert meer mogelijkheden op voor lokaal eigenaarschap en participatie. Bovendien geeft Shell de gemeente nu het eerste recht om inzage te krijgen in hun dossier en met hen te onderhandelen. Een andere optie zou zijn om met een andere ontwikkelaar in zee te gaan. De raad vergadert 15 juni aanstaande over het voorstel. 

In eigen beheer samen met BOM
De gemeente wil met Shell het gesprek aangaan om te onderzoeken of overname in eigen beheer financieel haalbaar is. De gemeente onderzoekt dit in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). De BOM heeft kennis, ervaring en financieringsmogelijkheden via het Energiefonds Brabant. De ervaringen in gemeenten Dongen (zonnepark Tichelrijt – https://zonneparktichelrijt.nl/) en Tilburg (windpark Spinderwind – https://www.spinderwind.nl/ in de samenwerking met BOM zijn positief.

Samenwerking met de BOM geeft meer kansen voor lokaal eigenaarschap

De gemeente en de BOM hebben geen commercieel belang en kunnen daardoor makkelijkertegemoet komen aan het verzoek van de raad voor een ruimere invulling van het lokaal eigenaarschap, innovaties, landschappelijke inpassing en deelname van inwoners. 

Akkoord op vvgb door gemeenteraad

Op 26 januari 2021 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de ontwerp verklaring van geen bedenkingen (vvgb) en de ruimtelijke onderbouwing voor de bouw van het zonnepark langs de A59. De gemeenteraad heeft diverse vragen gesteld en een amendement aangenomen tijdens de vergadering om nogmaals te kijken naar sociale participatie, innovaties en dubbel ruimtegebruik van het gebied. Deze aangescherpte voorwaarde in combinatie met minder SDE++- subsidie van he Rijk voor zonne-energie maakte dat het project voor Shell niet langer economisch rendabel was. 

Bijdrage aan duurzaamheidsambities

Het beoogde zonnepark draagt bij aan de duurzaamheidsambities van de gemeente. Het ontwerp met groenzones zou landschappelijk goed ingepast kunnen worden en positieve effecten kunnen hebben op de biodiversiteit in de Oranjepolder. 

Wethouder duurzaamheid Marcel Willemsen van de gemeente Oosterhout is positief over de mogelijkheid voor eigen beheer. “We hebben het zonnepark langs de A59 hard nodig om onze klimaatdoelstellingen te halen en onze inwoners en bedrijven te voorzien van duurzame energie in de toekomst. Door zelf als ontwikkelaar op te treden kunnen we onze inwoners straks meer mogelijkheden bieden om mee te praten over de natuur op en rondom het zonnepark en om financieel mee te profiteren van de opbrengsten. Bijvoorbeeld door goedkope afname van groene stroom, investeren in het park of financiering van verduurzaming van de woningen via een postcoderoosproject of een paneel op naam. Het loont daarom zeker de moeite om de optie van overname in eigen beheer door de gemeente en de BOM verder te onderzoeken.”

Meer informatie
Nieuwe ontwikkelingen rondom het Energiepark A59 komen op de website www.energieparkA59.nl. U kunt zich hier ook aanmelden voor een nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws over Energiepark A59.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.