Week van de Jonge Mantelzorger

Van 1 tot en met 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Om jongeren bewust te maken wat een mantelzorger nu eigenlijk is én dat ze het misschien ook zelf zijn, lanceert Surplus in die week de campagne ‘MedeMogelijkMakers’. In deze campagne staan jongeren centraal die een gezinslid helpen. En daarmee heel veel mogelijk maken.

Bewustwording

De Week van de Jonge Mantelzorger is een week waarin Surplus extra aandacht vraagt voor deze vaak onzichtbare groep jongeren. Eén op de vijf jongeren heeft zorg thuis, maakt zich zorgen of mist zorg. Veel jongeren weten niet dat ze jonge mantelzorger zijn. En dat het jongerenwerk en mantelzorgondersteuning van Surplus er juist voor hen zijn! Daarom is het project MedeMogelijkMakers gestart. Jonge mantelzorgers maken immers veel mogelijk. En dat mag gezien en gewaardeerd worden. Vandaar de campagne.

MedeMogelijkMaker

Jongeren tussen de tien en achttien jaar die zorgen voor een moeder, vader, broer, zus, opa of oma zijn MedeMogelijkMakers. Er zijn allerlei voorbeelden te bedenken. Het kan bijvoorbeeld gaan over moeten helpen omdat een moeder chronisch ziek is. Of steeds rekening moeten houden met een broer of zus met autisme. Er zijn ook jongeren die mee moeten naar het ziekenhuis, omdat ouders de Nederlandse taal niet goed begrijpen en spreken. Of jongeren die te maken hebben met verslaafde ouders en daarom thuis veel moeten opvangen.

Campagne

Voor de campagne zijn drie jonge mantelzorgers geportretteerd uit de regio West-Brabant, Serena, Ali en Noael. Zij laten zien hoe hun belevingswereld is. Zo maakt de campagne jongeren bewust van wat jonge mantelzorgers doen en of zij misschien ook op dergelijke wijze zorgen voor een gezinslid.

De campagne gaat 1 juni live en is te zien op social media en door middel van posters op verschillende plekken in de gemeenten.

Surplus

Surplus ondersteunt mantelzorgers in de gemeenten Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout en Zundert. De lokale teams bieden een luisterend oor, hulp, ondersteuning, trainingen en cursussen. Surplus biedt een compleet aanbod op het gebied van welzijn, wonen, thuiszorg en behandeling. Meer weten over de mogelijkheden? Kijk op www.surplus.nl.