Kunstwerk in trouwzaal aangepast

Met het plaatsen van een stolp met het woord ‘mens’ over de woorden ‘man’ en ‘vrouw’ is het kunstwerk in de Oosterhoutse trouwzaal aangepast. De gemeente Oosterhout geeft aan dat hiermee uitvoering is gegeven aan het besluit van gemeenteraad en college om de inmiddels gedateerde tekst aan de passen. Met het plaatsen van een stolp is ervoor gekozen om de geschiedenis te bewaren, maar tegelijkertijd de verandering van inzicht in de maatschappij zichtbaar te maken.

De gemeente heeft bij de aanpassing van het kunstwerk hulp en advies gekregen van Miranda van Bragt en Rien van Noort. In samenspraak met de nabestaanden van de in 2011 overleden kunstenares Regina Verhagen zijn zij tot het plaatsen van de stolp met het woord “mens” gekomen.

Een stolp kan worden gebruikt om zaken uit het verleden tentoon te stellen. Door het woord “mens” wordt weergegeven dat voor aangaan van een huwelijk nu geen onderscheid meer wordt gemaakt naar geslacht. De transparante uitvoering van de stolp en de letters maakt dat we het heden zien, maar blijft het verleden – hetgeen achter ons ligt – wel zichtbaar en wordt ons daardoor de kans geboden kennis te nemen van de geschiedenis, aldus de gemeente.