Brug Naar Vrijheid

OPROEP voor medewerking aan 80 jaar bevrijdings activiteiten in Oosterhout.

Vandaag maakt de gemeente bekend, dat zij het initiatief heeft genomen voor de festiviteiten cq herdenking van 80 jaar vrijheid, na de Tweede Wereld Oorlog. De gemeente heeft Theek 5 opdracht gegeven de coördinatie hiervan op zich te nemen. Juul Langenberg treedt hierbij op als contactpersoon.

Dit jaar zal de 80 jarige bevrijding uitgebreid gevierd en herdacht worden met activiteiten, met name rondom eind oktober, begin november 2024 en in de maand mei van 2025.

Eind oktober, begin november is de omgeving van Oosterhout 80 jaar geleden bevrijd met behulp van de geallieerde troepen, met name de Poolse troepen. Onze Poolse bevrijders zullen dan ook, uitgebreid worden betrokken bij de herdenkingen. Gedurende deze periode zal de nadruk liggen op herdenken en herinneren.

In de aanloop naar 5 mei 2025 zal er meer stilgestaan worden bij wat vrijheid NU voor ons betekent. En hoe dit in de huidige samenleving vorm gegeven wordt. Wat is vrijheid eigenlijk? Hoe wordt ieders vrijheid en inclusie gewaarborgd in onze huidige maatschappij?

De burgemeester en Juul Langenberg doen een uitdrukkelijk oproep aan onze verenigingen, organisaties en ALLE  inwoners van Oosterhout, om actief bij te dragen met ideeën, voor initiatieven gedurende deze festiviteiten cq. Denk je een mooi idee te hebben deel dat dan met de organisatie.

Kom op dinsdag 16 januari naar De Bussel voor de Kick-off, om 19.30. Er zijn dan een drietal inspirerende sprekers, Mattie Trommelen met een verhaal over een Oosterhouts oorlogsdagboek, Wadec Salewicz met het verhaal van zijn Poolse vader Michal Salewicz en Sandra den Ridder van de gemeente met praktische informatie.

VLNR: Juul Langenberg, Sandra den Ridder en Burgemeester Mark Buijs. Foto:ORTS